Uznemirujuće fotografije očaja u Gazi: Bolnice prepune, procjenjuje se da će uskoro ostati bez struje (FOTO)

Svijet

Najmanje 2.329 osoba ubijeno je u izraelskim napadima na blokirani palestinski pojas Gaze od 7. oktobra. Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je u sinoćnjim izraelskim napadima u Gazi ubijeno još najmanje 114 Palestinaca. Ranjeno je, tvrde isti izvori, najmanje 9.042 Palestinaca.

Bolnice su prepune, a ljekari i zdravstveno osoblje ulažu nadljudske napore kako bi pružili pomoć svim pacijentima.

Paralelno se odvijaju i ukopi i dženaze poginulima. Potresne fotografije prikazuju tijela zamotana u bijele čaršafe i njihove porodice koje ih grle. Među njima u i djeca.

Upozoravamo da su fotografije uznemirujuće!

 

Zdravstveni radnici u Gazi upozoravaju da bi hiljade mogle umrijeti dok bolnice pune ranjenika ostaju bez goriva i osnovnih potrepština. Prema procjenama UN-a, očekuje se da će bolnice ostati bez goriva za generatore u roku od dva dana.

U bolnici Nasser, u južnom gradu Khan Younis, sobe za intenzivnu njegu pune su ranjenih pacijenata, od kojih su većina djeca mlađa od tri godine. Stotine ljudi s teškim povredama od eksplozije stigle su u bolnicu, gdje se očekuje da će gorivo nestati do ponedjeljka, prema riječima konzultanta dr. Mohammeda Qandeela.

Ako nestane goriva, “to znači da će cijeli zdravstveni sistem biti zatvoren. Riječ je o još jednoj katastrofi, još jednom ratnom zločinu, historijskoj tragediji. Svi ovi pacijenti su u životnoj opasnosti ako se struja isključi”, rekao je.

Satelitski kanal Al Aqsa javio je kako je jedna od bolnica bila i meta granatiranja, ali za sada nema detaljnih informacija.

Palestinski ministar zdravstva uputio je i apel za doniranje krvi jer ostaju bez doza.

n1