Zelenski poručio: Ukrajina je spremna razgovarati o statusu neutralnosti, to je bitna točka

Svijet

Zelenski poručio: Ukrajina je spremna razgovarati o statusu neutralnosti, to je bitna točka

Sigurnosna jamstva i neutralnost, nenuklearni status naše države. Spremni smo ići na to, rekao je Zelenski u razgovoru za ruske medije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u razgovoru sa skupinom ruskih novinara putem videopoziva da je Ukrajina spremna razgovarati o usvajanju neutralnog statusa u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, prenosi Reuters.

Zelenski je istaknuo kako je ruska invazija prouzročila uništenje gradova u kojima se govori ruski te naglasio kako je šteta veća od ruskih ratova u Čečeniji.

– Sigurnosna jamstva i neutralnost, nenuklearni status naše države. Spremni smo ići na to. Ovo je najvažnija točka – rekao je Zelenski u intervjuu za koji je ruska agencija za nadzor medija upozorila ruske medije da ga ne prenose.

Zelenski je cijelo vrijeme s novinarima razgovarao na ruskom jeziku, a otkrio je i da je Ukrajina s Rusijom na pregovorima raspravljala i o upotrebi ruskog jezika u Ukrajini. Ipak, istaknuo je kako Ukrajina odbija razgovarati o drugim ruskim zahtjevima kao što je demilitarizacija zemlje.

Jedan od ukrajinskih pregovarača David Arakhamia najavio je u nedjelju kako će izaslanstva Ukrajine i Rusije održati novi krug pregovora u Turskoj. Pregovori će trajati od ponedjeljka do srijede.

24sata