Za doručak ode 30 jaja i 7 vekni hleba: Ovako živi porodica Šućurovič sa čak 12 dece, fali im samo 1 stvar

Region

Ivana i Dragan su već 20 godina u braku i pravi su borci protiv bele kuge u našoj zemlji

Sreća, zagrljaji i gromki osmesi dočekali su ekipu Telegrafa u selu Stublice kod Trstenika u domu četrnaestočlane porodice Šućurović. Anastasija, jedna od najmlađih, odmah nas je izljubila, srdačno pozdravila, a onda uvela u njihov svet. Njeni roditelji Ivana (40) i Dragan (44) svili su gnezdo puno ljubavi i, iako život nije nimalo sladak, nikada se ne žale, važno im je samo da su svi na okupu, živi i zdravi.

Šućurovići su već dugo poznati javnosti u Srbiji. Ivana i Dragan su već 20 godina u braku i pravi su borci protiv bele kuge u našoj zemlji. O njihovom junaštvu tek će se pričati, jer žrtvuju sve kako bi njihovi mališani imali što lepši i bezbrižniji život.

“Prelep je osećaj biti otac dvanaestoro dece, svi smo uvek veseli, raspoloženi, nikad nema tišine i uvek je graja”, priča za Telegraf domaćin Dragan.

Ovaj čovek radi više od pet poslova kako bi prehranio svoju porodicu. Pošto njegova supruga nema stalan posao, ona sa njim rame uz rame radi poslove u polju, kao i kući, a u svemu tome ne manjka ni pomoć dece.

“Radim dosta poslova, poljoprivredu, imamo nešto malina, radim u šumi, nešto od majstorskih poslova, svašta… Zauzeti uvek, nekad ni sami ne znamo kako sve postižemo. Deca su uvek tu, pogotovo ovi stariji, ali ni mlađi ne zaostaju za njima”, kaže nam Dragan.

Mama Ivana svoj dan počinje u pola šest, a kako nam je rekla, jutarnja rutina sa dvanaestoro dece malo je dinamičnija u porođenju sa obavezama roditelja koji imaju dvoje ili troje.

“Kod nas se prvo svi bude za školu, pa neko uvek mora nešto da zaboravi, onda se vrate. Pa je neko nekom nešto pomerio, pa moramo da nađemo… Ubrzano je, ali lepo iskreno”, sa osmehom ističe naša sagovornica.

Kako Ivana napominje, izuzetno je ponosna na svog muža i sebe jer se svim silama trude da svojoj deci obezbede sve i da se oni ni u kom slučaju ne razlikuju od drugih.

“Mi se zaista svim snagama borimo za njih i trudimo se da se ne razlikuju nikako od druge dece”, priča nam.

Iz čiste ljubavi u dom Šućurovića je u decembru stiglo i 12. dete, mezimac Dimitrije. Braća i sestre sa nestrpljenjem su dočekali da pomognu majci i uskoče uvek kada treba, a kako Ivana tvrdi, svi se slažu veoma dobro i uigranu su kao tim.

“Dođe nekad do nekih nesuglasica, ali dobro deca ko deca, to ništa nije strašno. Njima je Dimitrije kao neka lutka, kao zabava. Svi ga drže, nose, hoće da naprave mleko, da ga prevsuku, pomažu mi iskreno dosta”, navodi naša sagovornica.

Iako u njihovoj porodici vlada idila i nikad se ne žale na nemaštinu, Šućurovići ponekad čuju i poneki negativan komentar upućen na račun njihove mnogočlane porodice.

“Nikada se nisam lično susrela sa nekim negativnim komentarom, da neko meni kaže, međutim, mnogo puta smo čuli da ljudi pričaju “šta će im tolika deca”, “prave sirotinju”, “neće da imaju od čega da ih školuju”, ali kao što možete da vidite naša deca se na razlikuju ništa od druge dece”, priča Ivana.

Naša sagovornica otkrila je i kako se oni spremaju za neku i kako teče organizacija.

“Mi nikada ne možemo svi zajedno da idemo na neku prolsavu, moramo da se iskombinujemo. Ode muž sa dvoje, troje dece, ili odemo zajedno isto sa njih još dvoje troje”, kaže ona.

Porodica Šućurović se polako se priprema i za Vaskrs, a vredne devojčice već znaju kako će mami da pomognu i dekorišu jaja.

“One su stvarno uvek tu, uvek mi pomažu, ali sad se spremamo i za farbanje jaja”.

Ekipu Telegrafa je zanimalo koliko vekni hleba Šućurovići potroše za dan, a Ivana nam je otkrila i koliko jaja iskoristi za jedan doručak.

“Za jedan dan, iskreno da vam kažem pojedmo 7 vekani hleba, a najmanje 30 jaja moram da razlupam za doručak”, rekla je uz osmeh.

Anđela, Milica, Jovan, Uroš, Emilija, Natalija, Tamara, Veljko, Ilija, Anastasija, Vasilije i Dimitrije su srećna i zadovoljna deca. Svi idu svojim putem, ali su uvek tu jedni za druge, vole se i čuvaju. Iako idu autobusom do škole, moraju da pređu minimum kilometar pešaka, preko kaldrme, ali ipak od obrazovanja ne odustaju.

Najstarija Anđela uveliko radi i dosta pomaže svojim roditeljima, a Anastasija i Vasilije su nam otkrili da im je najstarija sestra priredila i iznenađenje za rođendan.

“Anđa nam je kupila torta sa dekoracijama koje najviše volimo, baš nas je iznenadila”, rekli su nam.

Veljko je ove godine krenuo u prvi razred, a kako ističe, omiljeni predmet mu je matematika.

“Najviše volim matematiku, a nekad mi i učiteljica pomogne oko nekih zadataka”, priča naš sagovornik.

Porodica Šućurović ove godine ima i dva maturanta, Milicu koja završava srednju školu i Uroša koji je mali maturant i koji nam je otkrio da sa nestrpljenjem čeka da upiše srednju školu u Vrnjačkoj Banji.

“Upisaću za kuvara, to je ono što volim i o čemu sa oduvek sanjao”, kazao nam je.

Kako Ivana i Dragan kažu, deca su zaista dobri đaci i uvek su poslušni, pa im uvek daju motiv da se još više bore za njih. Imaju sve, ali jedna stvar bi im dobro došla.

“Mi se stvarno ne žalimo. Uvek zaradimo, snađemo se i premostimo, trudimo se da ne tražimo ni od koga ništa. Sad nam je cilj da uzmemo i jedan auto jer nam je to sad najpotrebnije, pogotovu zbog Dimitrija”, zaključili su.

(Telegraf.rs)