Predsjednica Europskog parlamenta: EU treba uvesti embargo Rusiji i prestati financirati bombe

Svijet

Predsjednica Europskog parlamenta: EU treba uvesti embargo Rusiji i prestati financirati bombe

Europska unija treba uvesti embargo Rusiji i smanjiti svoju energetsku ovisnost kako bi se prestalo neizravno financirati bombe, poručila je u ponedjeljak predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zatraživši i strože sankcije, prenosi Hina.

„Trebamo osnažiti svoju strategiju kako bismo ovu nelegalnu invaziju pretvorili u najskuplju pogrešku koju je Moskva ikad učinila. Moramo zaista odgovoriti na ova zvjerstva bez presedana kojima svjedočimo“, rekla je Metsola u govoru na otvaranju plenarne sjednice.

Pozvala je i na usvajanje težeg paketa sankcija za Rusiju naglasivši da Europa treba ubrzati svoju politiku „nulte neovisnosti“ o Kremlju.

„Moramo ciljati i na one koji podržavaju i financiraju Putina i zatvoriti sve one rupe koje još postoje. Putinovi oligarsi i članovi njegove stranke ne smiju naći ni jedno utočište“, dodala je Metsola.

Europska unija hitno razmatra nove sankcije nakon otkrića masakra u Buči, a jedan je diplomat rekao da bi novi paket mogao biti usvojen u srijedu ili četvrtak.

Metsola je zatražila i dodatnu potporu za Ukrajince, koji se „u nemogućim uvjetima“ bore za europske vrijednosti.

„Mi moramo podržati Ukrajinu: logističkom i humanitarnom pomoći i materijalnim sredstvima. Gledaju nas i traže pomoć, ne smijemo ih ignorirati“, kazala je Metsola.

Europarlamentarci su minutom šutnje odali počast žrtvama u Buči, Irpinu i drugim žrtvama rata i nasilja.

geopolitika.news