Priča o ženi koja je svoje prvo dijete rodila u 70. godini

Uncategorized

U svijetu u kojem društvo nameće granice i prepreke, ova žena je prkosila svim izgledima i postala simbol nade. Od svojih skromnih početaka u malom selu u Indiji do toga da postane jedna od najdugovječnijih majki na svijetu rodivši svoje prvo dijete u vrlo poodmakloj dobi, njezina nas priča nadahnjuje da se suočimo s vlastitim izazovima i slijedimo svoje snove bez obzira na okolnosti.

Ime Raja Devi Lohan sinonim je za nadu i trud, prkosila je društvenoj konvenciji upuštajući se u želju da postane majka u poodmakloj dobi. Kroz bezbroj medicinskih testova i tretmana plodnosti, borila se protiv nedaća nepokolebljivom odlučnošću.

Njezina otpornost i hrabrost doveli su je do ostvarenja sna kada je konačno rodila svoje prvo dijete u dobi od 70 godina, probijajući barijere i prkoseći očekivanjima. Njezina priča podsjetnik je da nikada nije kasno slijediti naše ciljeve i ispuniti naše najdublje čežnje.

Rajo Devi Lohan postala je najstarija majka na svijetu, unatoč kritikama s kojima se suočila tvrdeći da ugrožava svoj život i osuđujući svoje dijete na agoniju gubitka roditelja u ranoj dobi.

Nakon kontroverznog tretmana in vitro oplodnje u dobi od 70 godina, konačno je rodila djevojčicu i zamalo umrla od komplikacija pri porodu. No, godinama kasnije, 78-godišnjakinja je rekla da ju je rođenje kćeri Naveen ojačalo i pomoglo joj da živi duže.

Nakon lošeg zdravlja, krhka majka vjeruje da joj želja da vidi svoju djevojčicu kako se udaje daje snagu da se bori i doživi da svjedoči posebnom danu. Rajo, koji živi u udaljenom selu Hissar u Indiji s Naveenom, suprugom Ballom i njegovom drugom suprugom Umi, rekao je: “Jedini razlog zašto sam još uvijek živ unatoč svojoj bolesti je Naveen.”

“Ona je dar koji mi je Bog dao i, dok je ne oženim, ne mogu si priuštiti smrt. Oženit ću je kad napuni 15 godina, ali do tada jednostavno ne mogu umrijeti.”

Mnogi su sugerirali da je ova trudnoća štetna za majčino zdravlje. A njihove sumnje činile su se opravdanima kada se Rajo ozbiljno razbolila, gotovo umirući od postporođajnih komplikacija povezanih s njezinim IVF tretmanom.

Ali Rajo je čak nadživila svog liječnika, koji ju je pratio tijekom cijelog procesa, a sve to pripisuje tome da ima za što živjeti: svoju kćer.

Rajo je rekla: “Kad se Naveen rodila, liječnik me zamolio da uzmem apsolutni odmor u krevetu, ali nisam ga slušala i zato mi se zdravlje toliko pogoršalo. Nisam navikla na odmor i zato nisam mogla izbjeći rad ni nakon što se rodila. Za mene je posao ono što radim cijeli život.”

Međutim, činilo se da su svi njezini zdravstveni problemi sada nestali. “Sada se osjećam puno bolje. Liječnik se jako dobro brinuo o meni, ali, nažalost, u međuvremenu je preminuo. Potrošio je mnogo novca na moje medicinske troškove da mi pomogne da dobijem kćer. Zaista cijenim sve što je učinio.”

Rajo priznaje da je oduvijek željela biti mama, i unatoč onome što su liječnici i drugi rekli, bila je spremna to ostvariti. “Kad sam pogledao oko sebe i vidjela djecu, srce mi je bilo tužno što ga nisam mogla imati; Očajnički sam željela imati vlastito dijete”, iskreno je rekla.

Cijelo selo se pridružilo radosti kad ju je vidjelo kako postaje majka. Seljani su bili vrlo sretni i svi iz sela su je došli vidjeti.

Iako je majka već navršila starost, ne brine se za Naveenovu budućnost. “Ne mora se brinuti za svoju budućnost – ima svoju drugu majku, Umi, stričeve, rođake i oca koji će se brinuti o njoj”, rekla je.

“Kako je Naveen moja jedina kći, naslijedit će svu moju imovinu, koja uključuje 52.000 četvornih metara zemljišta. Njezina budućnost bit će osigurana.”

Jasno je da godine nisu prepreka za ispunjenje sna da postanete majka. Hrabrost i odlučnost ove žene podsjećaju nas da bez obzira koliko je vremena prošlo, uvijek postoji šansa da doživimo nevjerojatnu radost majčinstva.

cinjenic.ba