Upoznajte Jamesa Martina, prvog glumca s Downovim sindromom koji je osvojio Oscara

Showbizz

Kad se James Martin rodio, liječnici su rekli njegovim roditeljima da možda nikada neće progovoriti. Međutim, ne samo da je naučio govoriti, već je 31 godinu kasnije, na svoj rođendan, hodao po najvećoj Holivudskoj pozornici kako bi pokupio svog Oscara za najbolji akcijski kratki film uživo, Irish Goodbye. James je postao prvi glumac s Downovim sindromom koji je osvojio Oscara. I, kao šlag na torti, cijela publika mu je otpjevala “Sretan rođendan”.

James Martin nikada nije dopustio da ga njegovo stanje sputava.

Otac Jamesa Martina, Ivan Martin, jako je ponosan na svog sina te je otkrio kako sve radi s velikim guštom te mu je jako drago što se njegov trud isplatio.

Ljudi su vrlo dobri u tome da kažu: ‘Ne možete to učiniti, nećeš uspjeti’… On je to činio i to dosljedno”, kazao je.

Martin je prva osoba s Downovim sindromom koja je osvojila ne samo BAFTA-u, već i Oscara, i vrlo je ponosan na sebe. “Nije važno imate li Downov sindrom, sve dok radite ono što radite. Činim sve što mogu da budem smiješan”, rekao je.

Njegova djevojka ga također podržava i kaže da je pobjeda bila čaroban trenutak. “To pokazuje svima da mijenja vaš način razmišljanja o tome kako osobe s invaliditetom mogu postići onoliko koliko svi drugi mogu”, izjavila je.

Zadnjih 10 godina Martin radi u Starbucksu.

Njegovi suradnici i menadžer u Starbucksu jako su ponosni na Martina i njegov glumački uspjeh, au znak podrške u gradskim trgovinama lanca kafića postavljeni su plakati za sreću.

Međutim, Martinov tata otkrio je da unatoč slavi, ne vidi da je njegov sin u skorije vrijeme dao otkaz na poslu barista.

Martin je uhvatio glumačku bubu nakon što se pridružio kazališnoj kući Babosh sa sjedištem u Belfastu za djecu s poteškoćama u učenju.

Tamo je Martin radio sve vrste emisija i uživao je u svakom trenutku provedenom tamo. To mu je bila odskočna daska, jer je kasnije uspio dobiti glavnu ulogu u Ups and Downs, glumeći zajedno s glumicom Susan Lynch.

Martin je zatim dobio ulogu u seriji, Marcella, ali njegova uloga u An Irish Goodbye, koja mu je donijela i BAFTA-u i Oscara, njegova je najistaknutija uloga do sada.

cinjenice.ba