Sinovi na sahrani saznali da im je otac ubijen u zatvoru: Stanimir je živeo sam – U Padinskoj Skeli završio jer nije imao da plati kaznu

Region

“Nisam ni znao da je u zatvoru. Samo su mi jednog dana pozvonili na vrata i dali telegram da je Stanimir umro. Zvao sam njegove sinove, mislili su da je prirodna smrt. Na sahrani su saznali da je ubijen u zatvoru u Padinskoj Skeli”, ispričao je komšija nesrećnog Brajkovića koji je preminuo od posledica maltretiranja trojice cimera u ćeliji.

Stanimir Brajković već 15 godina živi sam u stanu u Mladenovcu.

“Žena mu je umrla, a sinovi su nakon 40 dana otišli u Beč. Tek sam kasnije čuo da je osuđen jer nije imao da plati 30.000 dinara. Koliko mi se čini zbog petarde”, dodaje komšija.

Dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavešten je 4. februara 2024. godine o smrti Stanimira Brajkovića u KPZ “Padinska skela”, posle čega je naložio da se obavi obdukcija sa toksikologijom, radi utvrđivanja uzroka smrti.

Obdukcioni nalaz koji je stigao 8. marta, pokazao je da je Brajković umro nasilnom smrću, postupajući tužilac je naložio hapšenje osumnjičenih, koji su prethodno delili ćeliju sa pokojnim, zbog sumnje da su izvršili krivično delo Teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (20) i Dalibor P. (22) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, gde se Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu.

Na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je osumnjičenima odredio pritvor kako ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog Stanimir Brajković.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, Brajković svakodnevno prihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

Osumnjičeni Saša S. ga je, kako se sumnja, terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Srećko S. peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

Stanimir Brajković je 3. februara bio na lekarskom pregledu zbog povreda koje je zadobio, ali iz straha nije prijavio zlostavljanje koje trpi, pa su ga iste večeri osumnjičeni odveli u kupatilo gde su ga polivali hladnom vodom.

Sutradan se zdravsteno stanje Brajković dramatično pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastupelih komplikacija Brajković preminuo.

Istraga je u fazi ispitivanja svedoka i prikupljanja dokaza. Svi osumnjičeni, kao i oštećeni, su izdržavali kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja.

Izvor: telegraf.rs