U SISKU POPUSTIO OŠTEĆENI NASIP, VODNI VAL IDE PREMA PETRINJI: NE ZNAMO ŠTA NAM DOLAZI!

Region

U SISKU POPUSTIO OŠTEĆENI NASIP, VODNI VAL IDE PREMA PETRINJI: NE ZNAMO ŠTA NAM DOLAZI!

Obilne padaline i aktivacija klizišta uzrokovala je probleme i u susjednoj Hrvatskoj, te su brojne ceste zatvorene. Kada prođe Karlovac, vodni val tek će doći na područje Petrinje i Siska. Kupa je u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, dosegnula 947 centimetara i na snazi su izvanredne mjere.

Vodostaj Kupe za sada je još dovoljno nisko da se preventivnim aktivnostima pokušava spriječiti bilo kakva šteta. Kako javlja HRT, u Sisku je popustio nasip uz Savu na jednom mjestu gdje je oštećen u potresu.

-Voda se izlijeva, ali nije veliki dio stanovnika ugrožen, već samo Udruga za terapijsko jahanje i možda poneka kuća – javio je HRT-ov reporter.

Na petrinjskom području još uvijek je mirno.

-Kupa je ušla u to izvanredno stanje. Za nas to znači da će biti kod nas možda nekih manjih problema. Vidjet ćemo koliko će još rasti Kupa. Ona iz Farkašića do nas putuje desetak sati. U naredna 24 sata najbolje ćemo znati što će se događati u Petrinji – rekao je zapovjednik JVP-a Petrinja Zvonimir Ljubičić.

Dodao je da je kod njih zasad sve mirno, što ga iznenađuje s obzirom na prijašnje godine, te da preventivno slažu vreće s obzirom na 2014. godinu i najavu velikih vodostaja.

-Ne znamo šta nam dolazi iz Karlovca, vidjet ćemo šta nam dolazi. Mi smo spremni, imamo pumpe velikih kapaciteta. Znamo koje su nam kritične tačke. Nažalost, ne znamo što nam je potres učinio s tim koritom, rekao je Ljubičić, dodajući da ne znaju hoće li ih dočekati nove rupe gdje će voda izbijati.

Ljubičić je rekao i da su preventivno djelovali u nekoliko ulica u Petrinji te da su više puta ispumpavali podrum, ali da zasad nemaju pozive građana, kojima je poručio da nema potrebe za panikom te da zasad sve drže pod kontrolom. hayat.ba