Ne treba vam ni dozvola ni temelj, a kuća gotova za 3 dana! Darko je “preselio” posao sa montažnim kućama iz Švedske u Srbiju, i ne krije koliko se dobro razvija

Region

Nakon nekoliko godina pravljenja montažnih kuća u Švedskoj, Darko Popović iz Ivanjice odlučio je da svoj posao “preseli” u Srbiju. Kako sam kaže za izgradnju ovih kuća nije vam potrebna ni građevinska dozvola ni temelj, a montaža iste straje maksimalno 3 dana.

Kako kaže Darko, nakon što ga je korona vratila kući u Ivanjicu, on se odlučio ovde da nastavi biznis izgradnje ovih mobilnih montažnih kuća, za koji sada tvrdi da se lepo razvija.

Prvo sam napravio ovu ovde, gostinjsku kućicu, kako je u Švedskoj nazivaju. Posle sam pravio mobilne kuće na točkovima, ali sam pravio i pomoćne objekte, odnosno šupe, priča Popović.

Najveća prednost mobilnih kuća
Najveća prednost je kaže to što mogu da se postave bilo gde bez ikakve prethodne pripreme, na livadu, u šumu.

– Nebitni su i priprema i nagib terena. Mogu da se postave bilo gde i zbog toga su malo skuplje, ali se dobije na brzini gradnje i drugim stvarima, objašnjava.

Darko tvrdi da su ove kuće stabilnije od drugih montažnih kuća, pre svega što se radi o kontragradnji, jer je ne drži temelj, kao ni zidovi, nego praktično krov drži zidove i ona nemora da stoji na fiksnom i stabilnom terenu.

Odgovarajući na pitanje koliko ljudi radi sa njim, Darko je istakao da najveći deo posla radi sam.

– Pomaže mi porodica, sin i supruga, jer nema ko da radi. Svi kukaju da nema posla, a niko neće da radi. Nebitno kolika je dnevnica, ali koliko god da platim, neće niko. Imam prijatelja jednog koji mi pomogne sa vremena na vreme, kaže on.

Sa prvim mobilnim kućicama koje je napravio, Darko je razvio ideju o seoskom turizmu u svom dvorištu.

– Od Nove godine smo počeli da izdajemo jedan objekat, a drugi je u pripremi. Pripremamo i restoran za goste. Kategorisani smo sa 4 zvezdice i to nam je prioritet, jer planiramo time da se bavimo, a kućice naravno radimo kad imamo vremena i to ne radimo preko cele godine, već dva-tri meseca i pauza, kaže i dodaje: “Kućice u kojima će gosti biti sve smo mi radili od početka do kraja, svaki šraf, svaku lajsnu, sve je bukvalno ručno napravljno, od podova, plafona i nameštaja.”

(Izvor: Info LIGA Ivanjica)