‘Kamo god pogledaš, neumorno šiklja voda. Šteta je velika. Da bude još gore, pao je i snijeg’

Zanimljivosti

Nakon velikih kiša Novo naselje u Gračacu i Hrvatska Kostajnica gotovo su potpuno poplavljeni. Uništeni su podrumi, vozila, garaže… Nasreću, nema žrtava, kažu ljudi

Čuli smo neki neobičan zvuk, kao neki huk, pa otišli pogledati o čemu se radi, ali ništa nismo našli. Za nekih pola sata počela je nadirati velika količina vode, nezaustavljivo. Događalo se da nakon velikih kiša i snjegova ima više vode po poljima, ali da ćemo poplaviti, i to ovoliko, nikad nismo niti sanjali. Djecu smo odmah odveli kod drugog dijela obitelji, a mi smo ostali u kući. Kantama i metlama pokušali smo izbaciti što se više vode možemo, no ovo je rezultat, prizemlje je kompletno uništeno, laminate smo već dignuli, a svi kućanski aparati, uključujući bojler koji je postavljen na visinu, nepovratno su uništeni. Nasreću, prvi kat je ostao suh, pa imamo gdje spavati, sjetno nam govori pokazujući potopljeni dom Zoran Tomić (37), vozač autobusa, koji nije spavao od subote, kao ni njegovi otac i majka, koji su ostali cijeli vikend spašavati što se spasiti da.

Dva autobusa i osobni automobil parkirani ispred kuće na jedan cijeli dan postali su amfibije, a obitelj Tomić nada se da će prijevozna sredstva od kojih privređuju za život biti u dobrom stanju kad se osuše.

A osušiti se mora još pet kuća i desetak podruma u Novom naselju, rubnom dijelu Gračaca, koje je sagrađeno još 2005. godine.

– Iz kuće smo izašli u čamcu HGSS-a, čiji su pripadnici došli po nas. Iako je u kući bilo 40-ak centimetara vode, bili smo okruženi, a dubina u dvorištu bila je viša od metar i dvadeset. Nije to ni ljeti za plivanje u ličkoj noći, a kamoli zimi. Spasioci su nas izvukli preko prozora, a ujutro, kad se razdanilo, vratili smo se u kuću istim putem, u čamcu, i preko prozora ušli kako bismo što prije sanirali štetu – govori nam Anđa Tomić.

Na nogama su joj gumene čizme. Ne sjeća se da je ikad bilo ovako kritično. U blizini postoji ponornica koja se zbog velikih kiša posljednjih dana prepunila. Najmanje desetak objekata trebalo je pomoć, a konačna šteta utvrdit će se tek kad se voda povuče.

Mještanin Berislav Turić (54) priča nam kako su mu susjedi javili za poplave dok je on bio u Njemačkoj. Sami su se organizirali uz pomoć vatrogasaca i branili podrum od vode.

– Nakon telefonskog poziva sjeo sam u auto i vozio 1300 kilometara u komadu. Stajao sam samo na benzinskim pumpama. Užasan je to osjećaj čuti da ti plavi imovina, a ti si daleko. Čim sam došao, prionuo sam poslu. Dva metra vode bilo je u podrumu te oko kuće, nema gdje voda nije izbijala. Što god probate učiniti, nezaustavljiva je. O šteti ne razmišljam, velika je, alat mi je sav stradao, bit će tu još svega, a pumpe, i to dvije, koje su donijeli vatrogasci, sad slabo pomažu, lopatamo vodu i ručno je izbacujemo jer je sve toliko natopljeno da se nema kamo povući. Da nevolja bude veća, noćas je pao i snijeg – rezigniran je jučer bio Berislav, koji se ipak tješi time što nitko nije stradao.

Velike količine vode zavarale su Ličane. Naime, obično plavi rijeka Otuča u centru Gračaca, ali ovo područje nikad.

– Mi to sami ne možemo zaštititi, u komunikaciji sam sa stručnjacima iz Hrvatskih voda, tražimo način da se ovo ne ponovi, możda nasip, kanal, ali svakako sama Općina Gračac nema snage ni financija da to napravi bez pomoći države – kazao je Robert Juko, načelnik općine, koji je cijeli vikend bio na nogama.

Očekivali su poplavu u samom centru mjesta, a voda je bez najave i ikakve prognoze probila u dio za koji nitko ne pamti da je ondje ikad bila.

‘Zidovi su popucali u potresu, sad još i ova nesretna poplava’

Hrvatska Kostajnica, koju od Bosanske Kostajnice dijeli samo rijeka Una, također je poplavljeno. Podrumi i prizemlja prvih redova kuća u nekim ulicama su pod vodom. Neki ljudi, poput starijeg bračnog para Šetušić, nisu dočekali pomoć nego su sami pokušali izbaciti vodu iz suterena kuće. Dok 87-godišnji Zlatko u golemim čizmama hoda po ulici, pogleda uprtog u nebo, njegova tri godine mlađa supruga Katica kanticom izbacuje vodu. Sve je to Sizifov posao, uzdiše Zlatko.

– Ovo je već peti put da smo poplavljeni od kada živimo ovdje. Nakon prošle poplave, prije osam godina, vodostaj Une podigao se na razinu da je voda dosezala gotovo metar visine – kaže Zlatko.

24sata