Novinarka na ruskoj državnoj televiziji u programu uživo istakla transparent protiv Putina!

Svijet

Novinarka na ruskoj državnoj televiziji u programu uživo istakla transparent protiv Putina!

Zaposlenica ruskog državnog TV kanala Rusija-1 koji kontroliše Putin mogla bi se suočiti s do 15 godina zatvora nakon što je upala u prijenos uživo kako bi prikazala antiratnu poruku.

Ona je identifikovana kao Maria Ovsyannikova, urednica na kanalu. U onome što se čini kao unaprijed planirana demonstracija, prekinula je jedan od najgledanijih programa na kanalu mašući plakatom s natpisom: “Lažu te.”

Navodno ju je policija uhapsila i pritvorila nakon incidenta, a sada je ispitana.

Prema novom zakonu koji je nedavno usvojen u Rusiji, novinari bi se mogli suočiti sa do 15 godina zatvora zbog govora protiv invazije zemlje na Ukrajinu.

Tokom vijesti u ponedjeljak u 21 sat, Ovsyannikova se pojavila iza voditeljice vijesti uzvikujući: “Zaustavite rat. Ne ratu.”

Podigla je znak na kojem je pisalo: “Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu.”

Ovsyannikova je prije nego što je prekinula emitovanje snimila video u kojem je za sukob okrivila ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Ono što se dešava u Ukrajini je zločin, a Rusija je agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na jednom čovjeku: Vladimiru Putinu. Moj otac je Ukrajinac, moja majka Ruskinja, i nikada nisu bili neprijatelji”, kazala je u videu.

Dodala je da, nažalost, poslednjih nekoliko godina radi na Prvom kanalu, “bavi se propagandom Kremlja i veoma se stidi toga”.

Klix