Ovo je američki superavion koji će čuvati hrvatsko nebo. Jedan košta oko pola milijarde dolara

Region

Ovo je američki superavion koji će čuvati hrvatsko nebo. Jedan košta oko pola milijarde dolara

Hawkeye E2C je američki taktički avion za rano upozoravanje. Francuska nam šalje jednoga, tvrdi Plenković. Ovaj američki superavion ima radar promjera sedam i pol metara, a leti brzinom do 650 km/h

Andrej Plenković tvrdi da ga je nazvao američki državni tajnik Antony Blinken kako bi mu izrazio zabrinutost i podršku nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu, za koju Plenković i Banožić tvrde da je nosila eksploziv, a Banožićev zamjenik čak je rekao kako je to bilo 40 kilograma eksploziva i da je eksplodirala ispod zemlje.

Bila je bomba, nije bila bomba. Eksplodirala je. Nije eksplodirala

Stručnjaci s kojima smo pričali skeptični su oko te teorije.

Kažu kako od prednjeg dijela letjelice ne bi ostalo ništa da je eksplpdiralo 40 kila eksploziva i da takva eksplozija radi razornu štetu. Smatraju i da je za napravljeni krater na mjestu pada bila dovoljna sama kinetička energija udara.

Kako u hrvatski zračni prostor više ne bi zalutale bespilotne letjelice, s bombom ili bez nje, Andrej Plenković tvrdi da je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji mu je odobrio posebno oružje za to.

– Na moj zahtjev Macron je odobrio slanje mornaričkog aviona Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora te nadlijetanje hrvatskog neba. Nastavljamo suradnju sa saveznicima NATO-a – rekao je Andrej Plenković.

Francuska je 2020. godine za tri takva aviona s najsuvremenijom opremom platila Amerikancima oko dvije milijarde dolara.

Ovo je superavion koji će štititi hrvatsko nebo

Kakav je to poseban avion koji će štititi hrvatsko nebo od dronova i ostalih uljeza?

Hawkeye E2C je američki taktički avion za rano upozoravanje.

Dvostruku turbopropelerski avion dizajnirao je i razvio krajem 1950-ih Grumman Aircraft Company za američku mornaricu. Ovakve avione danas koristi i Francuska. Samo jedan košta više od pola milijarde dolara.

Avion može služiti kao zapovjedno mjesto u zraku. Amerikanci su ga koristili za zapovjedništvo i kontrolu neba tijekom rata u Perzijskom zaljevu. Sredinom 1980-ih američka mornarica koristila ih je za lov na dilere drogom.

Avioni Hawkeye E2C odigrale su ključnu ulogu u zračnim operacijama tijekom operacije Pustinjska oluja.

Može letjeti po svim vremenskim uvjetima, ima radar promjera sedam i pol metara, a njime upravlja peteročlana posada.

Dugačak je gotovo 18 metara, promjer krila mu je 25 metara.

Maksimalna brzina mu je 650 kilometara na sat, a doseg oko 2700 kilometara. Ima ugrađene najsuvremenije radare, prati i snima stanje na terenu, javlja o lansiranim projektilima i navodi kopnene i zračne snage.

Postao je jedan od ključnih segmenata američke ratne mornarice, a osim Francuza imaju ga i Japanci, Meksikanci, Izraelci, Singapurci i Tajvanci.

24sata