Mirovni pregovori: Ukrajina spremna na neutralnost, Rusija obećala drastično smanjiti napade na sjeveru

Svijet

Mirovni pregovori: Ukrajina spremna na neutralnost, Rusija obećala drastično smanjiti napade na sjeveru

Rusija je na mirovnim pregovorima danas obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva i sjevernog grada Černjihiva, a Ukrajina je predložila neutralni status uz međunarodna jamstva da će biti zaštićena od napada, izvještava Reuters.
Pregovori u palači u Istanbulu uslijedili su nakon što je ruska invazija na većini frontova usporena ili zaustavljena snažnim otporom. “Kako bi se povećalo međusobno povjerenje i stvorili potrebni uvjeti za daljnje pregovore i postizanje konačnog cilja dogovora i potpisivanja (sporazuma), donesena je odluka da se radikalno, s velikom razlikom, smanji vojna aktivnost u kijevskom i černjihovskom smjeru”, rekao je novinarima zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin. Ruski Glavni stožer otkrit će više detalja o tim odlukama nakon što se rusko izaslanstvo vrati u Moskvu, dodao je Fomin. Razgovori održani u utorak u Istanbulu bili su prvi direktni susret između strana od 10. ožujka.

Ukrajinski pregovarači su rekli da su predložili status po kojem se njihova zemlja ne bi učlanjivala u saveze ili imala baze za strane vojnike, ali bi joj se sigurnost jamčila pod uvjetima sličnima članku 5. koji govori o kolektivnoj obrani NATO-a, što znači da bi joj druge države priskočile u pomoć u slučaju da bude napadnuta. Kao zemlje koje bi pružile takvu pomoć i jamstva naveli su Izrael te članice NATO-a Kanadu, Poljsku i Tursku. No, pregovarači iz Ukrajine tvrde da bi oko garancija mogle pomoći i Rusija, SAD, UK, Njemačka i Italija.

Ukrajinci predlaži iz razgovore o statusu Krima i rok od 15 godina za takve pregovore koji će krenuti tek nakon potpunog prekida vatre. U vezi dvije proruske samoodcjepljene republike u Donbasu nastavit će se direktni pregovori Rusije i Ukrajine bez posrednika. Ipak, svaki mirovni sporazum zahtijevao bi referendum u Ukrajini.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da će ispitati ukrajinske prijedloge i o njima izvijestiti predsjednika Vladimira Putina. Ukrajinski pregovarači žele da se održi sastanak Putina i predsjednika Volodimira Zelenskog. “Ako uspijemo konsolidirati ove ključne odredbe… onda će Ukrajina biti u poziciji da zapravo popravi svoj trenutni status neblokovske i nenuklearne države u obliku trajne neutralnosti”, rekao je ukrajinski pregovarač Oleksander Čalij. “Nećemo ugostiti strane vojne baze na svom teritoriju, kao ni raspoređivati ​​vojne kontingente na našem teritoriju i nećemo ulaziti u vojno-političke saveze”, rekao je. Vojne vježbe bi se odvijale uz suglasnost zemalja jamca.

geopolitika.news