Olujni udari košave i pesak iz Sahare, a evo kada stižu padavine: Detaljna prognoza vremena do 20. marta

Region

Maksimalna temperatura dostigla je danas u Srbiji 21°C

Nakon sučanog prepodneva, ovog poslepodneva u Srbiji preovladava oblačno, veoma toplo i vetrovito vreme, ponegde sa slabom kišom, uglavnom u centralnim predelima Srbije i na području Beograda.

Temperature dostižu i 21°C, a najtoplije je bilo u Valjevu i u Loznici.

U Beogradu je 20°C. S obzirom na to da preovladava veoma izraženo visinsko južno strujanje, sa severa Afrike stižu čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava, odnosno blatnjava kiša, a atmosfera nad našim područjem biće zamućena.

Prljava kiša može biti vidljiva na vozilima, vegetaciji, čak i na garderobi, a reč je o prirodnoj pojavi, pri aktuelnoj sinoptičkoj stuaciji. Jak vetar podigao je visoko u atmosferu čestice peska iz Sahare, koje putem južnog strujanja dožu do našeg područja, ali kako prelaze preko Mediterana, koji je bogat vodenom parom, oblaci i padavine koje nastanu nad tim područjem upravo sadrže čestice pustinjskog peska.

Slično vreme nastaviće se u Srbiji i tkom večeri.

Početak radne sedmice doneće Srbiji uticaj snažnog ciklona sa zapada Evrope, pa će se nastaviti jako južno strujanje, ali se očekuje i jače naoblačenje.

Već pre podne u zapadnim i jugozapadnim, tokom dana i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Više padavina biće na jugu i na zapadu Srbije, a znatno manje na severu.

Biće i dalje veoma vetrovito, uz jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, dok se u košavskom području očekuju olujni udari jugoistočnog vetra, na jugu Banata i viši od 80 km/h.

Krajem dana vetar će biti u potpunom slabljenju.

Jutarnja temperatura biće od 7 do 13°C, maksimalna dnevna od 13 do 19°C, u Beogradu oko 15°C.

U utorak promenljivo oblačno sa kišom, na jugu sa pljuskovima i grmljavinom, a duvaće pojačan severozapadni vetar.

U sredu i u četvrtak oblačno i hladnije sa kišom, na višim planinama sa snegom.

Sa severa se očekuje prodor hladnije vazdušne mase.

Maksimalna temperaratura u većini predela biće oko 10°C.

Inače, izraženo severno strujanje od utorka će pročisiti vazduh i atmosferu od prašine i peska iz Sahare.

U petak postepena stabilizacija vremena i toplije vreme, pa se tokom narednog vikenda očekuje suvo i toplije, u nedelju uz temperature oko 20°C.

Poslednji dani kalendarske zime proteći će u znaku nešto svežijeg vremena, uz maksimalne temperature od 10 do 15°C.

(Telegraf.rs)