„Voleo bih da Đoković osvoji 30 GS i svima se naruga“

Showbizz

Hrvatski stručnjaci su veoma cenjeni u tenisu i sve ih je više među trenerima najvećih asova. Jedan od njih je i Antonio Veić, zadužen za najboljeg kineskog tenisera, Džidžena Džanga, prvog koji je ušao u najboljih 100 u istoriji. Trenutno je 48.

– Veliki, visok momak koji servira jako dobro i za svoju visinu se izuzetno dobro kreće – opisuje Veić svog pulena.- Može da igra brz i agresivan tenis, ali ima dosta prostora za napredak. Danas su u prvih 20 svi veliki, dobro serviraju, ali se dobro i kreću.

Fenomenalni uspesi Novaka Đokovića su neizbežna tema, bez obzira ko je sagovornik.

– Najbolji je na svetu! Realan sam! Uvek sam zbog stila tenisa koji sam igrao, bio bliži Rafi. Nadal mi je bio idol, ali jednostavno Nole je napravio nešto što verovatno nikada niko neće moći da obori. Neću reći sigurno nikada jer ne znamo šta nas čeka, ali presrećan sam što sam bio u eri kada je on postizao svoje uspehe. Ja sam rastao i uz Gorana Ivaniševića, tako da mi je predivno da vidim da je i Goran uz njega. Od srca bih voleo da osvoji 30 gren slemova i da se naruga svima.

I za Veića je ishod polufinala u Melburnu iznenađenje.

– Nisam mislio da će da izgubi od Sinera, prete mu ti mladi, ali još uvek nisu na njegovom nivou. Ja i dalje mislim da kada Nole ima svoj dobar dan, dakle ne odličan, nego dobar, da će pobediti mlade igrače. Pogotovo u tri dobijena seta.

Možda taj polufinalni poraz donese i dodatnu opasnost.

– Sve ove godine je počinjao sa osvojenom Australijom, pa mu je možda bilo i psihološki lakše da igra celu sezonu jer je već znao da ima jedan gren slem u džepu. Sada će biti zanimljivo kada nije osvojio Melburn. Da li će mu biti malo teže? Mada ako je Nole Nole, onda je opasan. Voleo bih da vidim i opet Rafu na terenu.

Veić ima 35 godina, bio je 119. na svetu 2012, iskusan je stručnjak.

– Godinu dana sam radio sa Bornom Ćorićem, dok je Ana Konjuh bila povređena. To je i bio dogovor, da mu pomognem dok se Ana ne oporavi. Sa njom sam bio četiri godine zvaično, ali s obzirom na sve njene povrede, nismo dugo bili zajedno. To je devojka koja, ako je fizički zdrava i ako je sve složeno kako treba, sigurno ima kvalitet za top 20. Nažalost mnogo povreda, a malo i njene krivice. Sa Bornom sam imao odličnu saradnju. Bili smo Rikardo Pjati i ja, za mene je bilo neverovatno iskustvo, da vidim šta znam, a šta ne znam. Super mi je bilo sa Bornom, ali eto zbog tih dogovora sa Anom, nisam mogao da nastavim sa njim. Puno mi pomaže to što sam bio igrač da bolje razumem tenisere koje treniram. Iskreno, sada vidim koliko sam ja grešio kao igrač.

Do saradnje sa Džangom je došlo neplanski.

– Posle rada sa Anom Konjuh hteo sam da uzmem malo slobodno ali me je pozvao Dino Marćan, Džangov menadžer.

Kinez je poznati po nadimku “Tripl Z” jer ima tri ova slova u imenu i prezimenu.

– Zanimljiv tip, netipični Kinez, barem koliko sam imao priliku da upoznam druge Kineze. Na pripreme u Džuhaju poveo je psa, a znam da ima „milion“ mačaka. Na kraju dana ima dobro srce i to pravi razliku. Provodimo 40 nedelja godišnje na Turu, vrlo je bitno da budem sa nekim sa kim se dobro slažem i ko je dobar čovek.

Veić očekuje novi skok napred od Džanga:

– Nismo razgovarali o cilju. Njemu je sve ovo novo, do prošle godine je igrao čelindžere. Po mom mišljenju ima kvalitet da bude u prvih 30, ali treba da napreduje mentalno i da bude zreliji. Svakoga dana mora da bude sve bolji kada je u pitanju predanost tenisu jer je ovo ipak veći nivo na kojem mora da bude maksimalno fokusiran. Na čelindžerima ti se daje šansa više, a ovde moraš da iskoristiš svaku šansicu. Onaj koji to iskoristi, napraviće korak napred.

sportklub.n1info.rs