Kako je Emrah iz Cazina pobijedio predrasude: Mladi magistar ne vidi očima, ali dobro vidi svaku nepravdu

Region

Emrah Tepić iz Šturlićke Platnice kod Cazina kod Cazina, iako slijep od rođenja, nedavno je magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a njegov rad je ocijenjen kao jedan od najispirativnijih u posljednjih nekoliko godina.

Magistarski rad, koji je Emrah odbranio prije dva dana, posvećen je položaju osoba sa invaliditetom u BiH.

Mada namjerava da jednog dana i doktorira, mladi magistar ne žuri s tim. Prvo će, kaže, da se malo “odmori od učenja” i da se posveti sebi i radu u zajednici.

– Volio bih da nađem posao u kojem bih ono što sam do sada naučio mogao da primijenim u praksi, naročito kako bih poboljšao položaj osoba sa invaliditetom. Iako dosta dobro govorim engleski i njemački jezik, volio bih da ih usavršim, kako bih bio što konkurentniji na tržištu rada – kaže Emrah.

Njegova mentorica, profesorica Nermina Mujagić, kaže da je Emrah izuzetan mladić, veliki borac i student sa kojim je bilo zadovoljstvo raditi i pratiti njegov akademski napredak.

– Sjajan je poznavalac političke istorije, veoma osjetljiv na društvenu nejednakost i izuzetno privržen studentskoj zajednici. Bila mi je čast, a istovremeno i izazov koji je nosio mnogo lične i institucionalne odgovornosti, da budem njegova mentorica – kaže profesorica Mujagić.

Dodaje da je uz pomoć komentora Amera Osmića i ostalih članova komisije Emrah napravio vrijedno istraživanje, koje će koristiti svim osobama s invaliditetom i ljudima koji s njima sarađuju ili dijele život.

– Ovo su oni događaji koji podsjećaju na svrhu života, snagu čovjeka i moć obrazovanja – poručila je profesorica Mujagić.

Za Emraha i njegovu majku Zumretu Tepić odbrana magistarskog je bila svečan, emotivan i uzbudljiv čin.

Svi koji ih poznaju, znaju da su Tepići izuzetni borci, ali da im nije uvijek bilo lako.

Svjedoči o tome i Emrahova poruka od prije tri godine, objavljena na dan kada je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

– Sudbina mi je odredila da budem borac i zreo čovjek koji je spreman da se nosi sa dobrim stvarima i nevoljama. Od malena su me pratile prepreke na mom životnom putu, kako one zdravstvene, tako i one koje mi je društvo nametalo poput ravnodušnosti, pa čak i diskriminacije, omalovažavanja i ponižavanja moje ličnosti i mojih sposobnosti i to samo zato što sam rođen kao osoba sa invaliditetom – napisao je Emrah u decembru 2021.

Imao je posebnu poruku za zavidne i zlobne ljude.

– Čovječe, ti koji ovo čitaš, znaj dobro da se zavist i zloba nikada ne isplate, a da se, naprotiv, vjerom u Boga, nadom u bolje sutra i podrškom dobrih, vjernih i odanih ljudi može sve, čak i ono naizgled nemoguće – napisao je Emrah.

Mladi magistar političkih nauka iz Šturlića kod Cazina ovih dana je, što uživo što preko društvenih mreža, primio na stotine čestitki i poruka podrške.

Među onima koji su Emrahu čestitali i koji su bili godinama uz njega je i Almira Hasić izUdruženje Samostalan korak.

– Emrah Tepić je postao prvi član našeg udruženja, zajedno sa svojim roditeljima, i bio je uvijek aktivna podrška. On je dokaz da invalidnost nije i ne smije biti prepreka u ostvarenju ciljeva – poručila je Almira.

Krajina