Jelena i Sevleta iz Srebrenice iznenađene brojem jagnjadi ove godine

Region

– Jedno jutro kad sam ušla u štalu, bilo je pet jagnjadi i mislila sam da su se ojanjile tri ovce. Međutim, jedna ovca je ojanjile trojke, a druga dvojke

Na području Srebrenice pojedini stanovnici se bave stočarstvom, a među tim osobama su Jelena Vujadinović iz Gnione i Sevleta Avdić iz Zelenog Jadra.

Mještanka Jelena Vujadinović posjeduje stado ovaca i ove godine jedna ovca je ojanjila troje jagnjadi. Ona nije krila svoje oduševljenje zbog prinove u stočarstvu.

– Jedno jutro kad sam ušla u štalu, bilo je pet jagnjadi i mislila sam da su se ojanjile tri ovce. Međutim, jedna ovca je ojanjile trojke, a druga dvojke. Posebno sam sretna zbog toga kao i moja unuka koja mnogo voli jagnjad. Uvijek sam se bavila uobičajenim poslovima na selu, koji su karakteristični za seoski život. I nikad se toga nisam stidjela – kazala je Vujadinovićeva.

Ona kaže iako je više radila ranije bila je sretnija i ispunjenija. Njen muž je radio u rudniku, a ona je obavljala poslove domaćice i ostale poslove u poljoprivredi.

– Prije rata se živjelo sretnije, iako se manje imalo nego danas. Pored svih mogućnosti danas mnogi nisu zadovoljni i ne žele da žive na selu. Poručujem ljudima da se vrate na selo i posvete životu na selu – kazala je Vujadinovićeva.

Dvadesetosmogodišnja Sevleta Avdić već nekoliko godina se bavi uzgojem stoke i poljoprivredom. U ovim poslovima pomaže joj muž Hajrudin. Oni uzgajaju posebne vrste ovaca poznate kao “romanovska ili carska ovca“, koja je veoma rijetka na području Srebrenice.

Neobično je to da je njihovo stada ovaca obogaćeno sa petenaestero jagdnjadi od pet ovaca.

– Pretprošle godine počeli smo sa uzgojem ove vrste stoke i na samom početku smo kupili četiri ovce i jednog ovna. Danas imamo ukupno dvadeset devet ovaca i jagnjadi. Na uzgoj ovaca smo se odlučili iz ekonomskih razloga, kako bi povećali naš kućni budžet. Od stočarstva se može dobre živjeti, ko hoće da radi – kazala je za Feni Avdićeva.

fokus.ba