Vozač poljskog autobusa imao je 72 godine: Nije bio pod utjecajem droga i alkohola

Region

U nesreći je poginulo 12 ljudi, među kojima i oba vozača autobusa. Još dvoje poljskih putnika je u kritičnom stanju

Kako HRT neslužbeno doznaje od izvora bliskog Državnom odvjetništvu u Varaždinu vozač koji je izgubio nadzor nad upravljačem imao je 72 godine, nije bio pod utjecajem alkohola ili opojnih droga i nije bolovao od akutnih bolesti. Obdukcija je završila i tijela nesretnih putnika, vozača i suvozača će biti predana obitelji.

Dvoje teško ozlijeđenih Poljaka i dalje je u kritičnom stanju, dok je stanje ostalih zbrinutih u hrvatskim bolnicama uglavnom stabilno, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva. Poljska planira ovaj tjedan vratiti kući desetak ozlijeđenih u prometnoj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma u kojoj je živote izgubilo 12 ljudi, najavio je zamjenik poljskog ministra zdravstva.

Poginula su oba vozača poljskog autobusa koji je u subotu sletio s autoceste A4 kod Brezničkog Huma i obavljene su obdukcije svih stradalih Poljaka.

Potvrdio je to u ponedjeljak za Hinu glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić.

U prometnoj je nesreći poginulo ukupno 12 osoba, a 32 su ozlijeđene, svi poljski državljani.

Glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić potvrdio je da su obavljane obdukcije stradalih Poljaka.

„Obavljene su obdukcije na stradalima i prikupljaju se podaci o samom putu autobusa i svim događajima koji su prethodili slijetanju autobusa s autoceste. Najvažnija je obdukcija preminulog vozača, informacije koje će se dobiti o njegovom stanju“, kazao je Galić.

Dodao je da su oba vozača autobusa smrtno stradala i da je neosporno utvrđeno koji vozač upravljao autobusom u trenutku nesreće.

„Vozač je bio u vozačkom sjedalu i vezan sigurnosnim pojasom“, rekao je Galić.

Glasnogovornik ŽDO je kazao i da Državno odvjetništvo treba ustanoviti je li počinjeno kazneno djelo i tko ga je eventualno počinio, a potom će se donijeti odluka jer se kazneni postupak ne može voditi protiv osobe koja nije živa.

„Nakon prikupljanja svih podataka Državno odvjetništvo će odlučiti hoće li se postupak voditi ovdje ili u Poljskoj s obzorom da se radi o svim stradalima državljanima Poljske“, izjavio je Galić.

U poljskom autobusu je bilo 42 putnika, koji su krenuli u petak iz Varšave na hodočašće u Međugorje. No, u prometnoj nesreći u subotu ujutro na autocesti A4, kod Brezničkog Human njih 11 je smrtno stradalo na mjestu nesreće, još jedna osoba je umrla u KBC-u Zagreb, a 32 osobe su ozlijeđene.

24sata