Bh. meteorolozi otkrili: U kojim dijelovima BiH se očekuje ‘značajniji snježni pokrivač’?

Zanimljivosti

Stigla kiša, u nastavku dana obilne padavine širom zemlje. Uz postepen pad temperatura kiša će na planinama prelaziti u snijeg, objavili su meteorolozi na stranici BHMeteo.

“Šta drugo reći osim prava kasna jesen. Padavine su od jutarnjih sati zahvatile veći dio zemlje, ponajvise zapadne i sjeverozapadne krajeve gdje se već bilježi do 40 l/m2 padavina. Na visokim planinama Krajine počinje snijeg koji će do kraja dana i noćas padati širom planinskih krajeva zemlje”, kazali su.

Navode da se to najviše odnosi na područja iznad 1.500 mnv gdje se očekuje značajniji snježni pokrivač.

“Sutra (22.11.) idalje tmurno i prohladno vrijeme uz kišu, a na planinama iznad 1000mnv susnježica i snijeg. Intenzivije padavine prijepodne. U poslijepodnevnim i večernjim satima postepeno slabljenje i prestanak padavina.

U četvrtak (23.11.) nakratko stabilnije i suho vrijeme, uz lokalno jutarnji mraz. Već od petka nove padavine a za vikend i značajnije zahlađenje sa kojim ulazimo u nešto duži period nižih temperatura ispod prosjeka. Za vikend ali i do kraja novembra snijeg je moguć i u pojedinim nizinama”, naveli su iz BHMeteo.

radiosarajevo.ba