Najbolji kad treba, Đoković osvojio Završni masters! Italijan mu nije mogao ništa, nema boljeg u tenisu od Novaka

Region

Još jedna titula i još jedan rekord! Novak Đoković je savladao Janika Sinera sa 2:0 (6:3, 6:3) i po sedmi put se nazvao šampionom Završnog mastersa. Iako je Janik igrao tenis života, iako je imao publiku u Torinu na svojoj strani, protiv neverovatnog Srbina nije mogao, ostalo mu je samo da položi oružje pred najboljim.

Nakon što ga je pobedio u grupi u drugom kolu, Siner se suočio sa jednim od najtežih izazova u sportu – da dva puta u kratkom vremenu treba da pobedi istog protivnika, a kako je taj protivnik bio Novak Đoković misija je bila nemoguča.

Prvi set je bio igra mačke i miša, a Srbinu je trebalo 38 minuta da ga okonča.

Đokoviću je sve išlo od ruke, svoje servis gemove je osvajao bez muke, a kada je protivnik imao prednost početnog udarca napadao je iz sve snage.

Neverovatna fokusiranost prvog reketa sveta nije protivniku dala šansu da išta uradi. I dok je Novaku sve plazilo za rukom, Janik se brzo suočio sa problemima. Izdali su ga rano i forhend i bekend, pa je očas posla imao dvocifren broj grešaka i ostao je bez oružja kojim bi mogao da parira Srbinu

Iako njegov servis nije bio loš, maestralno je srpski teniser odigrao četvrti gem, napravio je brejk za 3:1, što je bilo dovoljno da dođe do prvog seta.

Do kraja ovog dela igre je nastavio Novak sjajno da servira, upisao je čak sedam asova, a retke promašene prve servise je spasavao maestralnim drugim.

Sjajno se kretao, čitao je igru protivnika i napadao ga je tako da mu nije ostavljao šansu da išta uradi. Lako je nanizao još tri gema i sa 6:3 je okončao prvi deo igre.

Iako ga brejk u prvom setu nije poljuljao, to što nije uspeo da parira Đokoviću dalje kroz prvi set odrazilo se na Janika, koji je tek posle deset odigranih poena u drugom setu došao do realizacije.

Novak je odmah napravio brejk i to sa nulom, onda je i svoj servis gem rešio istim rezultatom i u narednom je poveo sa 30:0 i taman kada se činilo da posao privodi kraju Siner je zaigrao na sve ili ništa i počela je velika borba. Spasao je tri brejk lopte i zahvaljujući dobrom servisu je uspeo da preživi. Četvrti as je došao kada je najviše trebalo, pa je uz pomoć publike i mreže nekako uspeo da sačuva servis i da dođe do 2:1.

Proslavio je taj gem kao da je osvojio set, jer bi u slučaju da je ovde kiksnuo sve bilo jasno, pošto bi teško posle toga uspeo da se podigne kada je spram sebe imao Srbina koji je igrao gotovo bez greške.

I to se odrazilo zaista na njegovo samopouzdanje, dalje nismo gledali isti meč.

U sedmom gemu se Novak suočio sa dve brejk lopte, nakon što ga je publika nesportskim navijanjem poljuljala, zbog čega je i sudija morao da reaguje, ali je servis na kraju poradio i on je povećao prednost (4:2).

Usledio je najduži gem na meču, koji je trajao 14 minuta, što je polovina prvog seta, a on je pripao Janiku posle asa, nakon što je posle više izjednačenja Đoković promašio smeč.

Domaći teniser je igrao nošen publikom, a nervoza je bila prisutna u tim momentima kod Srbina. Stegla mu se ruka, izgubio je prva dva poena, ali ga je Janik vratio u gem sa dve greške. Još jednom se igralo na razliku, treći put zaredom, imao je Italijan šanse, ali ih nije iskoristio, što Đoković ne prašta. As je bio dovoljan da dođe na korak od titule.

Vodila se borba još jednom na servis protivnika, a onda je posle sat i 42 minuta igre došla prva set lopta, koju je Novak iskoristio (6:3).

Ovo je sedma pobeda Đokoviću u finalima Završnog mastersa, čime postao rekorder, pošto je do sada bio izjednačen po broju trofeja sa Rodžerom Federerom.

Još jedna titula i još jedan rezultat za večnost najvećeg ikada!

Tok meča
Đoković – Siner 2:0 (6:3, 6:3)
6:3, 6:3 – Kraj! Opet borba na Janikov servis. Novak ima prvu meč loptu, posle sat i 42 minuta igre! I to je to!!! Novak je osvojio sedmu titulu na Završnom mastersu!

6:3, 5:3 – Još samo jedan! Nervoza i kod Novaka, stegla se ruka, greši i prva dva poena u ovom gemu poklanja protivniku. Ipak se ne predaje, došao je do 30:30 posle Sinerove lopte koja je ostala na njegovoj strani, a onda i posle lošeg bekenda. Opet je igrano na razliku, treći gem je rešen ovako. Italijan nije iskoristio šanse koje su mu nuđene, pa je Srbin asom overio prednost i došao na korak od osvajanja titule.

6:3, 4:3 – Finale konačno liči na finale. Mnogo borbe u ovom gemu, egal su igrali rivali. Došli su do 40:40, a onda je loš smeč Đokovića Italijanu doneo prednost. Dalje je u nekoliko navrata Siner imao prednost, ali to nije uspevao da iskoristi, pa je posle lošeg forhenda Italijana konačno prvi reket sveta došao do brejk lopte. Nije je iskoristio, pošto je nakon drob šota lopta završila u autu, pa je drama nastavljena. Odmah je zaigrao na mreži, a nakon njegovog smeča Italijan je napravio novu grešku. Drama je rešena nakon dobrog Janikovog servisa, koji je usledio nakon što je Novak promašio zicer na mreži.

Ovaj gem je trajao kao pola prvog seta, 14 minuta su se borili rivali za gem koji je pripao Sineru.

6:3, 4:2 – Dve brejk lopte nisu bile dosta Janiku. Ne predaje se srpski teniser, može i protiv publike i protiv rivala! Publika ometa Novaka. sudija mora da reaguje. Izgubio je Srbin dva vezana poena na svoj servis (0:30). Prvi put je suočen sa brejk loptama. Dve šanse ima Italijan da mu oduzme servis i da izjednači. Sjajan prvi servis ga spasava prvi put, a isto čini i drugi put. Izjednačenje. Posle slajs servisa, Đoković je napao slabiju rivalovu stranu i došao je do prednosti. I za kraj bekend, izdržao je Novak pritisak.

6:3, 3:2 – Konačno jedan lak gem za Janika. Samo je jedan poen prepustio Đokoviću. Posle dosta vremena je odigrao tako da se nije mučio kada je imao početni udarac. Tačku sjajna sjajnim smečom na mreži.

6:3, 3:1 – Novak po istom receptu. Servis i dalje služi srpskog asa, koji još jedan gem osvaja sa nulom.

6:3, 2:1 – Uspeo je da preživi Italijan. Još dva poene veže Novak, a onda ga u narednom Siner hvata na pogrešnoj nozi i šalje lopticu u ugao za 30:15. Promašuje i Đoković, jedna od retkih grešaka srpskog asa u ovom meču. Publika je na nogama, daje podršku domaćem igraču. Hrabar drugi servis mu se isplatio, sada igrana sve ili ništa, jer nema šta da izgubi. Ipak, Novak ima novu brejk loptu. Mreža je pomogla Janiku da se spasi. Četvrti Sinerov as dolazi kao spas. Uspeo je da se izvuče posle tri brejk lopte i da osvoji servi gem.

6:3, 2:0 – Ne da mu nijedan poen! Do sada Siner nije osvojio nijedan poen u ovom setu. Sribn nastavlja da servira neverovatno, protivnik je u ozbiljnoj krizi.

6:3, 1:0 – Rutnski! Odmah brejk! Nervozan je Siner, psihološka prednost je posle razvoja situacije u prvom delu igre na Novakovoj strani, što se vidi po početku prvog gema drugog seta. Vezao je tri greške i odmah se suočio sa tri brejk lopte. Iskoristio je prvu. Ništa ne može da omete Đokovića, neverovatno je fokusiran na igru, što mu donosi veliku prednost u finalu.

Nezaustavljiv je srpski as u gemovima u kojima on ima prednost početnog udarca! Odservirao je čak sedam asova.

Sve mu ide od ruke i Italijan u ovom delu igre nije imao šansu da mu parira.

Jedini brejk je napravio u četvrtom gemu (3:1) i on je bio dovoljan da dođe na korak od titule posle 38 minuta igre.

6:3 – I to je to! Ozbiljan pritisak je izvršio Janik na Novaka, ali je on odigrao sjajno defanzivno i naveo ga na grešku! Publika glasno podržava Italijana, ali svoje navijače u Torinu ima i Đoković. Još jednom sjajno servira za 30:0. Odličan je srpski as, siguran, fokusiran, sve mu ide od ruke. Još jedan dobar drugi servis, Janik šalje loptu u aut, Srbin ima tri set lopte. I koristi prvu! Bez izgubljenog poena završava i ovaj gem.

5:3 – Novak će servirati za set. Krenuo je jako sa dva odlična servisa Siner, ali je vezao dve greške iz bekenda i pomogao je Novaku da izjednači (30:30). As dolazi u pravo vreme za Italijana, a onda je još jednom čistio liniju za novi osvojen grem.

5:2 – Još jedan! Neverovatno kako servira Novak. Dolazi do šestog asa. I opet je sjajan na prvom udarcu, Siner je samo ramom reketa uspeo da zakači lopticu. Iako je na tribinama fudbalska atmosfera, Novak je potpuno fokusiran. Svega tri puta je promašio prvi servis, ali ga je drugi još jednom poslužio za novi gem.

4:2 – Siner igra sigurnije. Odservirao je i pevi as za 40:0. Srpski teniser je uspeo samo jedan poen da osvoji u ovom delu igre. Sada će on servirti.

4:1 – Novak grabi ka osvajanju prvog seta! Odlično služi forhend srpskog tenisera, adolazi i peti as za 40:15. Za kraj, dobar servis, a onda bekendom stavlja tačku na ovaj gem. Nije mogao Janik da odgovori.

3:1 – Ide brejk! Sjajan forhend Novaka! Uhvatio je protivnika na pogrešnoj nozi i ostavio ga bez šanse za odgovor! Prelepo! Koristi početni udarac Siner da povede još jednom (15:30). Pogrešio je na prvom servisu, ali je drugi bio izuzetno jak, poslao je Novaka daleko od osnovne linije i lako je došao do poena (15:40). Izašao je Italijan na mrežu, Đoković ga je lobom matirao. Još jedan dobar servis uspeva da vrati Novak duboko i da napadne, lopta završava u mreži sa Janikove strane. Izjednačenje, prvo na meču. Opet napada Đoković i prolazi. I evo ga prvi brejk!

Pred kraj gema je došlo do incidenta na tribinama, pa je obezbeđenje moralo da reaguje i da izbaci jednog navijača.

2:1 – Siguran još jednom Đoković! Novak je izgubio prvi poen na svoj servis. (30:15), ali je onda odmah upisao as. Greška na prvom servisu nije pokvarila plan Đokoviću, nije uspeo janik da mu napadne drugi servis, lopta je završila u autu. Lako osvaja i drugi servis gem.

:1 – Siner sjajno servira. Odmeravaju snage protivnici. Novak forhendom dolazi do 15:30. Krenuo je servis odlično i Italijana. Odlično se kreće Novak, izvukao ga je Siner na mrežu, ali uprkos tome što je stigao i vratio, mreža je pomogla Janiku da osvoji prvi gem (30:40).

1:0 – Sa nulom! Prvi je na servisu srpski teniser. Odmah je odservirao dva asa. Lako dolazi do 40:0, bez razmene udaraca sa protivnikom, a onda je poslednji poen bio nešto duži, a završen je greškom Sinera, koji je lopticu izbacio iza osnovne linije. Srpski teniser osvaja prvi gem bez izgubljenog poena.

sport.blic.rs