“SVAKA ŽENA MOŽE DA NAPRAVI BUDALU OD MUŠKARCA, AKO TO ŽELI ” – MUDRE IZJAVE AGATE KRISTI

Zanimljivosti

Agatha Christie je čuvena engleska književnica koja je postala ikona žanra detektivskih romana. Njeni literarni radovi su među najčitanijima u istoriji književnosti.

Umjela je da prodre u ljudsku prirodu i da je prikaže na dubok i kompleksan način. Neki od njenih najpoznatijih citata nude uvid u njeno razmišljanje:

1. “Srećni ljudi ne postižu uspeh: oni su tako u miru sa sobom da ih jednostavno ne zanima ništa drugo.” Ova izjava o sreći i uspehu naglašava važnost unutrašnjeg mira i zadovoljstva.

2. “Život tokom putovanja je san u čistoj formi.” Agatha Christie je često koristila putovanja kao temu u svojim djelima, a ovaj citat odražava njen stav prema putovanjima kao izvoru inspiracije i otkrivanja.

3. “Nesreća niskih pedantnih muškaraca je da obično vole visoke i istaknute žene.” Ovaj citat otkriva Agathinu sposobnost da uoči i izrazi ljudske slabosti i kontradikcije.

4. “Shvatila sam da se ne mogu vratiti, ne mogu ni pokušati da se vratim. Život je jednosmerna ulica.” Ova duboka misao o životu naglašava važnost prihvatanja prošlosti i življenja u sadašnjosti.

5.”Stari grehovi imaju dugačke senke.” Ovaj citat sugeriše da prošlost uvijek ima uticaj na sadašnjost i budućnost.

6. “Nema ničeg dosadnijeg od čoveka koji je uvek u pravu.” Ovaj citat otkriva Agathinu oštru inteligenciju i ironičan stav prema ljudskoj sujeti.

 

7. “Činjenica da alarm nije zvonio, promenilo je mnogo ljudskih života.” Ovaj citat izražava Agathinu sposobnost da pronalazi značaj u detaljima i neočekivanim okolnostima.

8. “Žene rijetko prave greške u svojim presudama jedne o drugima.” Ovaj citat otkriva Agathinu sposobnost da uoči i izrazi duboke društvene dinamike i stereotipe.

9. “Žene ne znaju kako da čekaju, zapamtite ovo.” Ovaj citat sugeriše na Agathinu viziju o ženskoj prirodi i društvenim očekivanjima.

10. “Arheolog je najbolji muž koga žena može imati. Što ona postaje starija, to će joj više pokazati interesovanje.” Ovaj citat odražava Agathinu sposobnost da uoči ironiju i humor u svakodnevnom životu.

11. “Ne priznajemo zaista važne trenutke u životu dok ne bude prekasno.” Ovaj citat podseća na važnost prisutnosti i cene trenutka.

12. “Dobar savjet se gotovo uvijek ignoriše, ali to nije razlog da ga ne udjelimo.” Ovaj citat otkriva Agathinu mudrost i veru u moć ispravnog saveta.

13. “Tajna uspeha je samo u tome da se pokreneš.” Ovaj citat podseća na važnost akcije i inicijative u ostvarivanju ciljeva.

14. “Kajanje. To je gubljenje vremena.” Ovaj citat otkriva Agathinu filozofiju o životu i značaju fokusiranja na sadašnjost.

15. “Nikad ne radi sam one stvari koje neko drugi može uraditi za tebe.” Ovaj citat podseća na važnost delegiranja i saradnje.

16. “Mladi misle da su stari budale, a stari znaju da su mladi budale.” Ovaj citat otkriva Agathinu sposobnost da pronalazi humor u ljudskom iskustvu i starenju.

Izvor: svezazenu.net