Dragan Stevanović: Napad na bolnicu u Gazi je ratni zločin. Amerika, Europa i UN su saučesnici

Svijet

Činjenica da zbog učinjenog zločina vi kažnjavate nedužni svijet, granatirate bolnicu, ubijate djecu, ravnate cijela naselja je apsolutno neprihvatljivo i to ne možemo biti opravdanje ni za kakvo činjenje zločina, ocijenio je, komentirajući napad na bolnicu Al Ahli u Gazi u kojem su poginule stotine ljudi, doktor Dragan Stevanović.

Kako je kazao za portal Radiosarajevo.ba riječ je o ratnom zločinu bez presedana.

Cijeli ‘demokratski’ svijet, očito ima dva standarda demokratije. Jedan kada je u pitanju Izrael, a drugi kada su u pitanju drugi teroristički napadi i zločini. Ogorčen sam, Amerika, Europa i Ujedinjene nacije, ako uopće postoje su saučesnici u zločinu. Tako smo osuđivali neke iz Srbije zato što nisu sprječavali ono što se dešavalo. To je bez dileme jedan ratni zločin bez presedana u kojem učestvuje organizovano država Izrael”, rekao je Stevanović.

“Činjenica da zbog učinjenog zločina vi kažnjavate nedužni svijet, granatirate bolnicu, ubijate djecu, ravnate cijela naselja je apsolutno neprihvatljivo i to ne možemo biti opravdanje ni za kakvo činjenje zločina niti pravo na legitimnu odbranu. Pravo na legitimnu odbranu se zna na koga se odnosi, nikako ne na civile ili bolnice”, dodao je Stevanović.

Doktor Stevanović za kraj je podvukao i paralelu između dešavanja u Gazi i opsade Sarajeva.

“Što se tiče granatiranja bolnice to je užas nad užasima, ja sam to doživio u ovom našem ratu. Granatiranja i uništavanja jedne bolnice… to je zločin bez premca”, zaključio je Stevanović.

Podsjetimo, izraelsko bombardovanje i blokada Pojasa Gaze nastavljeno je 11 dana nakon početka sukoba s grupom Hamas, a prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) više od milion ljudi je raseljeno što je oko pola ukupnog stanovništva Gaze.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 3.500 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vazdušnim napadima na Gazu, uključujući i sinoćnje bombardovanje bolnice El Ehli.

U sukobima je ubijeno i više od 1.400 Izraelaca.

sarajevo.ba