Cvijeće Dunavom putuje ka Beogradu: Novi Sad odao počast stradalim Beograđanima

Region

Sa Varadinskog mosta u Novom Sadu, što je bila konačna takča protestne šetnje “Sve mora da stane”, okupljeni građani i građanke bacili su cvijeće i vijence u znak sjećanja na poginule i žrtve.

Na taj simboličan način odali su počast stradalima i iskazali saučešće porodicama tragično preminulim.

Ideja je da Dunavom, cvijeće i vijenci, dođu do Beograda.

Time je današnji protest u Novom Sadu završen.

Skup je počeo na Trgu slobode minutom ćutanja za žrtve, odakle se krenulo u šetnju ka Varadinskom mostu.

Organizatori protesta su nevladine organizacije i opozicione partije, koje su u pozivu navele da se skupom u Novom Sadu pruža podrška centralnom protestu u Beogradu „Srbija protiv nasilja“.

Portal 021 je naveo da u šetnji učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Na skupu u Beogradu 50.000 ljudi
Protestni skup opozicije, “Srbija protiv nasilja”, povodom masovnih ubistava u Srbiji, održan je u Beogradu. Prvo su ispred Narodne skupštine pročitani zahtevi opozicije, nakon čega su okupljeni prošetali do Vlade Srbije. Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je da je, prema policijskim procjenama, na protestu učestvovalo 50.000 ljudi. Protestni skupovi održani su i u još nekoliko gradova Srbije.

Kako su i najavili organizatori, skup je organizovan bez govora i obraćanja a za zahtjeve, koji su pročitani na početku protesta, vlastima je dat rok za ispunjenje do petka, 12. maja.

Organizatori su naveli i da organizuju protest kako bi se izborili da se tragični događaji, „koji su u crno zavili društvo“ u Srbiji, nikada više ne dogode.

Protest su organizovali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front – Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

n1