Beogradski muftija: Izražavam saučešće društvu i sebi, nismo ispunili emanet

Region

Beogradski muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić izrazio je danas saučešće porodicama žrtava koje su stradale u tragedijama u Beogradu i Mladenovcu, poručivši da je najveća odgovornost svih da se vrate Bogu i izvornim vrijednostima.

“Naša najveća odgovornost jeste da se vratimo izvornim vrijednostima jer imamo utaban put. Taj put se pokazao kao ispravan, podigao je na milione ljudi, nema potrebe da tumaramo, samo da se malo resetujemo i da manje struje koristimo, a više ljubavi među sobom”, rekao je Jusufspahić.

Prema njegovim riječima, udaljili smo se od Božijeg puta, koji je neophodan za balans u životu.

“Bog nama želi smiraj, želi nama utjehu, želi nam ljubav koju nam daje, nesebičnu slavu, ali isto tako želi od nas da izgradi ispravno društvo, društvo koje zna da vrednuje i koje nije nepravedno”, objasnio je Jusufspahić.

On je naglasio da je rješenje vratiti se Bogu i da djecu učiti lijepom ponašanju, jer su, nažalost, ispuštena.

“Moje saučešće svima koji su izgubili. Mi smo svi izgubili. Saučešće čitavom društvu izražavam i sebi samome, jer su to djeca data nam od Boga u emanet, a nismo ispunili taj emanet”, zaključio je Jusufspahić.

U dvije pucnjave koje su se dogodile prošle sedmice u Beogradu i Mladenovcu ubijeno je 17 mladih ljudi, najviše djece, a 20 je povrijeđeno.

Napadači su u oba slučaja uhapšeni, dječak, učenik sedmog razreda u školi na Vračaru, gdje je usmrtio osam ćaka i radnika obezbjeđenja, kao i 21-godišnjak koji je u selima kod Mladenovca ubijeno osam ljudi.

n1