Teška situacija u selima oko Gradiške: Voda prijeti farmama, srušen i most

Region

Teška situacija je u selima oko Gradiške zbog intezivnih padavina. Obilne padavine, nabujala rijeka Sava i rast podzemnih voda su uradili svoje. Prema podacima Milidraga Gojkovića iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske situacija u nekoliko sela je zaista kritična.

“Pojedini farmeri se već pripremaju za evakuaciju. Most u selu Sovjak je srušen. Sedam farmi je odsječeno od puta u selima Sovjak i Jablanica i ugroženo je preko 400 grla goveda u njima. Ugrožena je i poljoprivredna mehanizacija, ali i ljetina, tj. hrana za stoku. Problem će biti ako padne snjeg”, navode iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

Dodaju da je prilaz selima sada omogućen samo šumskim putevima koji brzo propadaju zbog velike koncentracije saobraćaju.

Uputili su apel nadležnim da preduzmu sve što se može da se olakša život u ovim selima. Kako navode, potrebno je izvršiti adaptaciju mosta što prije ili staviti privremeni pontonski most do stvaranja za izgranju novog.

n1