Turska ratna mornarica u potrazi za zalutalim minama iz sukoba u Ukrajini

Svijet

Zapovjedništvo turskih mornaričkih snaga pojačalo je mjere opreza kako bi pronašlo i deaktiviralo sve zalutale morske mine iz sukoba u Ukrajini, priopćilo je u danas Ministarstvo nacionalne obrane, prenosi AA.

Prema priopćenju ministarstva, pomorski patrolni zrakoplovi, helikopteri, bespilotne letjelice i patrolni brodovi raspoređeni su kako bi deaktivirali sve zalutale mine. Najvažniji brodovi u ovim misijama su minolovci, dok je vojno osoblje iz specijaliziranog ogranka za podvodnu obranu (SAS) turske vojske zaduženo za deaktiviranje i uklanjanje mina. Ako se mina otkrije, specijalci SAS-a rone kako bi je deaktivirali minu nakon što prvo osiguraju okolinu. Nekoliko dana nakon što je Rusija objavila upozorenje o zalutalim minama koje plutaju Crnim morem, turske su snage deaktivirale zalutalu pomorsku minu koja pluta Bosporom. Ministar obrane Hulusi Akar je rekao da je zbog te mine, koju su prvi otkrili ribari na sjevernom Bosporu, u kontaktu s ruskim i ukrajinskim vlastima.

Bospor, ključni trgovački tjesnac koji povezuje Crno i Sredozemno more nakratko je bio zatvoren zbog sumnje na opasnost od mina prošle subote. Tankeri za naftu i teretni brodovi za to su vrijeme morali čekati na oba ulaza, navodi Uprava obalne sigurnosti. U prosjeku više od 40 000 brodova prođe ovim tjesnacem dugim 33 kilometra svake godine. U međuvremenu, ministar poljoprivrede rekao je kako su “sve vrste ribolova” noću zabranjene u turskim vodama na jugozapadu Crnog mora, navodeći sigurnosne razloge. Ribolov “od zalaska do izlaska sunca” duž mora od Bugarske do sjeverozapadne turske obale, uključujući ulaz u Bospor u Crno more, obustavljen je do daljnjega, piše na Twitteru turskog ministarstva.

Turska dijeli crnomorske granice s Rusijom i Ukrajinom. Glavna ruska obavještajna agencija priopćila je u ponedjeljak da se nekoliko mina slobodno kreće morem nakon što su se prekinuti njihovi kablovi u blizini ukrajinskih luka. Kijev je tu tvrdnju odbacio kao dezinformaciju i opisao je kao još jedan pokušaj zatvaranja dijelova mora. Crno more je glavna brodska “žila” za žito, naftu i naftne derivate. Crno more je povezano s Mramornim, a potom i sa Sredozemnim morem preko Bospora, koji prolazi kroz srce Istanbula, a zatim i tjesnacem Dardaneli dalje prema jugozapadu.

Upitan o mogućem riziku da mine dođu do turskih voda, predsjednik Recep Tayyip Erdogan ovog je tjedna rekao da se poduzimaju potrebne mjere, prenosi Daily Sabah. Ranije ovog mjeseca Ankara je ograničila pristup tjesnacima svim ratnim brodovima osim onim registriranim u crnomorskim lukama. Prema Konvenciji iz Montreuxa godine 1936., Turska ima kontrolu nad turskim tjesnacima koji povezuju Crno more i Sredozemno more. Ta kontrola je još jača i jasnija u slučaju ratnog stanja i to je također propisano istom konvencijom. Dok trgovački brodovi mogu slobodno prolaziti tjesnac, vojni se suočavaju s određenim ograničenjima.

geopolitika.news