Afganistan: Talibani najavili zabranu proizvodnje maka

Svijet

Afganistan: Talibani najavili zabranu proizvodnje maka

Talibani na vlasti u Afganistanu objavili su u nedjelju zabranu proizvodnje maka. Glasnogovornik Talibana Zabihullah Mudžahid najavio je zabranu na konferenciji za novinare u trenutku kada su farmeri diljem zemlje počeli brati svijetlocrveni cvijet koji proizvodi opijum, koji se dalje koristi za proizvodnju heroina, prenosi Associated Press.

Naredba upozorava poljoprivrednike da će njihovi usjevi biti spaljeni te da mogu biti zatvoreni ako nastave sa žetvom. Zabrana podsjeća na prethodnu vladavinu Talibana u kasnim 1990-ima kada je pokret vođen religijom zabranio proizvodnju maka. U to vrijeme, zabrana je implementirana u cijeloj zemlji u roku od dvije godine. UN je tada potvrdio da je proizvodnja iskorijenjena u većem dijelu zemlje.

Međutim, nakon njihova svrgavanja 2001. godine, farmeri u mnogim dijelovima zemlje navodno su preorali svoja polja pšenice — koja je bilo gotovo nemoguće iznijeti na tržište zbog nedostatka cesta i infrastrukture — i vratili se proizvodnji maka. Posljednjih godina talibanske vladavine, zbog učestalih sukoba i uništavanja infrastrukture, pšenica je trunula na poljima zato što je farmeri nisu mogli iznijeti na tržište kako bi je prodali i samljeli u brašno.

Danas je Afganistan najveći svjetski proizvođač opijuma i 2021. godine, prije preuzimanja talibana, proizveo je više od 6000 tona opijuma, za što se u izvješću Ureda UN-a za droge i kriminal navodi da bi potencijalno moglo proizvesti 320 tona čistog heroina. Mak je glavni izvor prihoda za milijune malih farmera i nadničara koji mogu zaraditi više od 300 dolara mjesečno na berbi i vađenju opijuma.

Afganistan proizvodi više opijuma nego sve zemlje koje proizvode opijum zajedno, a prošla godina je bila šesta zaredom rekordnih žetva opijuma. To je slučaj čak i dok su SAD i međunarodna zajednica trošile milijarde dolara na iskorjenjivanje proizvodnje maka. Talibani su navodno zaradili milijune dolara naplaćujući poreze poljoprivrednicima i posrednicima kako bi prenijeli svoju drogu izvan Afganistana, a visoki dužnosnici vlade koju podržava SAD bili su upleteni u procvat trgovine drogom, prenosi AP.

Washington je potrošio više od 8 milijardi dolara pokušavajući iskorijeniti proizvodnju maka u Afganistanu tijekom 20-godišnjeg rata, koji je završio povratkom Talibana na vlast u kolovozu. Gotovo 80% heroina proizvedenog iz afganistanske proizvodnje opijuma stiže u Europu preko središnje Azije i Pakistana. Stoga će, očajno siromašnom Afganistanu, zabrana proizvodnje maka dodatno osiromašiti njegove najsiromašnije građane.

Prema izvješću UN-a iz 2021., prihod od opijata u Afganistanu iznosio je golemih 1,8 do 2,7 milijardi dolara, više od 7% BDP-a zemlje. U istom izvješću stoji da “lanci opskrbe nedopuštenom drogom izvan Afganistana” donose mnogo više.

Talibanska zabrana dolazi u trenutku kada se zemlja suočava s humanitarnom krizom koja je potaknula UN da od međunarodne zajednice zatraži 4,4 milijarde dolara pomoći prošlog mjeseca jer 95% Afganistanaca nema dovoljno hrane. Zabrana će, iako snažno pogađa kuće za proizvodnju droge, vjerojatno uništiti malog farmera koji se oslanja na svoju proizvodnju opijuma kako bi preživio. Teško je znati kako će talibanski vladari moći stvoriti zamjenske usjeve i financirati afganistanske poljoprivrednike jer je njihovo gospodarstvo u slobodnom padu, a međunarodni razvojni novac više ne pristiže.

Proizvodnja i prihodi maka često se koriste kao oblik bankarstva među najsiromašnijim Afganistanom koji koriste obećanje o berbi sljedeće godine za kupnju osnovnih namirnica kao što su brašno, šećer, jestivo ulje i lož ulje. Odlukom se također zabranjuje “prijevoz, trgovina, izvoz i uvoz svih vrsta narkotika kao što su alkohol, heroin, tablete, hašiš…”

Posljednji put kada su Talibani bili na vlasti, zapošljavali su seoske starješine i džamijske službenike da provedu zabranu, a u selima koja su ignorirala zabranu, Talibani su uhitili starješine i svećenike i poljoprivrednike koji su počinili prekršaj. Kao rezultat toga, starješine i svećenici bili su potaknuti spriječiti proizvodnju maka na svojim područjima, podsjeća AP.

geopolitika.news