Kremlj: Sustav plaćanja plina u rubljima proširit će se na ostale izvozne proizvode

Svijet

Kremlj: Sustav plaćanja plina u rubljima proširit će se na ostale izvozne proizvode

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov uvjeren je da će se sustav plaćanja plina u rubljima u budućnosti proširiti i na druge ruske izvozne proizvode. To je mišljenje iznio u intervjuu za TV kanal Russia-1 u nedjelju, prenosi Tass.

Govoreći o plaćanju ruskog plina u rubljima, istaknuo je da će kupci “plaćati u eurima kao nekada, baš u onim jedinicama koje su naznačene u ugovorima.” “Ipak, pritom će konačna uplata biti dostavljena prodavaču, Gazpromu, upravo u rubljima kupljenim tim eurima”, naglasio je.

To je nazvao “prototipom sustava” plaćanja u rubljima. “Ipak, ne sumnjam da će se to u budućnosti proširiti i na nove skupine proizvoda. I sve će se više koristiti u našim vanjskotrgovinskim odnosima”, zaključio je.

Dužnosnik Kremlja složio se također da plaćanje ruskog plina u rubljima znači očuvanje sigurnosti ruske trgovine, a ne inat nikome. “Usred rastućeg nepovjerenja prema rezervnim valutama, predsjednik (Vladimir Putin) je prepoznao nužnost, prije svega, zaštite od rizika kako ne bi bilo ponovnog pokušaja pljačke”, izjavio je i dodao da je ključno uvođenje plaćanja u rubljima za najvažnije ruske izvozne proizvode, a u ovom je slučaju riječ o plinu iz plinovoda.

Peskov je kazao da Rusija cijeni svoju reputaciju pouzdanog dobavljača plina i da europske tvrtke mogu lako otvoriti račune za plaćanje isporuke plina u rubljima. “Ne želimo komplicirati život našim klijentima. Rusija je oduvijek bila pouzdan dobavljač. Rusija cijeni svoju reputaciju pouzdanog dobavljača. Naravno, nećemo učiniti ništa što bi potkopalo ovaj ugled”, rekao je.

“Zato će sve biti brzo, jasno, razumljivo”, rekao je na pitanje o otvaranju računa u rubljima za plaćanje ruskog plina. “To treba učiniti. To su nova pravila i treba ih poštovati. Iako, da ponovim, ništa se de facto neće promijeniti za europske zemlje. Međutim, bit će to drugačiji sustav”, istaknuo je.

Na pitanje da komentira situaciju ako kupci odbiju platiti u rubljima, podsjetio je da se zalihe plina nakon 1. travnja plaćaju “krajem mjeseca ili početkom svibnja”. “Dakle, pričekajmo i vidimo, imamo vremena”, zaključio je u intervjuu.

geopolitika.news