Sve spremno za drugu rundu pregovora Rusije i Ukrajine, čeka se dolazak delegacija

Svijet

Sve spremno za drugu rundu pregovora Rusije i Ukrajine, čeka se dolazak delegacija

Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije objavilo je fotografije mjesta na kojem bi se večeras trebali sastati članovi ruske i ukrajinske delegacije na nastavku pregovora o prekidu sukoba.

Kako je već ranije naglašeno, predstavnici Rusije i Ukrajine drugu rundu pregovora trebali bi početi večeras, a iz bjeloruskog ministarstva je saopćeno kako će se oni održati u “Lovačkoj kući”.

Iako se ne mnogo ne govori o detaljima i tačno mjestu susreta delegacija Rusije i Ukrajine, bjeloruski mediji su naveli kako će se druga runda pregovora održati u bjeloruskoj regiji Brest, tačnije u blizini Beloveške šume.

Prema informacijama ruskih medija, delegacija Ruske Federacije već se uputila prema ovoj lokaciji i trebala bi stići u večernjim satima.
S druge strane, član ukrajinske delegacije David Arahamia najavio je kako će se i ukrajinska delegacija ubrzo uputiti prema ovoj bjeloruskoj regiji, te je naglasio da će pregovori vjerovatno početi već večeras.

Nova lokacija za pregovore, na neki način ima i simbolički značaj. Naime, upravo na ovom mjestu, u decembru 1991. godine sovjetski zvaničnici dogovorili su i zvanično “raspuštanje” Sovjetskog Saveza.

“Nadajmo se da ćemo postići dogovor i da će se ova noćna mora završiti”, komentari su novinara iz Ukrajine.

Podsjetimo, prva runda pregovora između Rusije i Ukrajine održana je 28. februara u regiji Gomelj na jugoistoku Bjelorusije. Razgovori su trajali pet sati, a nakon sastanka članovi obje delegacije su saopćili kako postoje šanse za dogovor o određenim pitanjima, prije svega o prekidu vatre.

klix.ba