Kapiten Rusije odgovorio Ukrajincima nakon žestokih prozivki: Ne razumijem što sportisti pate

Svijet

Kapiten Rusije odgovorio Ukrajincima nakon žestokih prozivki: Ne razumijem što sportisti pate

Kapiten nogometne reprezentacije Rusije Artjom Dzjuba konačno se oglasio nakon što ga je nogometaš Evertona Vitalij Mikolenko žestoko prozvao na društvenim mrežama.

Mikolenko, koji je prije nekoliko sedmica stigao u Everton, uz mnogo psovki prozvao je najveću rusku nogometnu zvijezdu zbog šutnje.

Mikolenko je od Dzjube tražio da osudi ponašanje svojih sunarodnjaka koji vrše agresiju na Ukrajinu, a isto je tražio još jedan ukrajinski nogometaš Andrij Jarmolenko, koji igra za West Ham.

Nakon nešto više od 24 sata čekanja konačno se oglasio i kapiten Rusije Artjom Dzjuba opširnim saopćenjem kojeg je podijelio na društvenim mrežama.

“Donedavno nisam ni želio pričati o temama koje se vežu za Ukrajinu. Ne zato što sam u strahu, već zato što nisam ekspert u politici. Nikada se nisam uplitao u nju i nemam namjeru za razliku od velikog broja političkih naučnika i virusologa koji su se nedavno pojavili na internetu. Ipak, kao i svi ostali, imam svoje mišljenje. Protiv sam rata jer je rat strašan. Istovremeno sam i protiv agresije i mržnje koja je svakim danom sve veća”, rekao je Dzjuba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Artem Dzyuba (@artem.dzyuba)

Kapiten ruske reprezentacije je poručio da ne razumije zbog čega sportisti pate, a posebno oni koji pišu poruke podrške iz svojih domova u Engleskoj.
“Ne stidim se što sam Rus i ponosan sam zbog toga. Ne razumijem zašto sportisti sada pate. U potpunosti sam protiv duplih aršina. Zašto jedni mogu sve, a druge ćemo da objesimo. Svi pričaju o sportu van politike, ali prvi put kada se radi o Rusiji, ovaj princip se zaboravlja. Čudno je to čuti od ljudi kojima je Rusija dala mnogo toga u njihovim životima i to pravi još veću negativnost. Rat će završiti, ali ljudski odnosi ostaju. Poruka i za kolege koji sjede u svojim vilama u Engleskoj i pišu negativne stvari: Ovo nas ne može uvrijediti i sve razumijemo. Mir i blagostanje svima”, poručio je Dzjuba.

Inače, Artjom Dzjuba već godinama nosi kapitensku traku Rusije za koju je upisao 55 nastupa i postigao 30 golova. Član je Zenita, a cijelu karijeru proveo je u svojoj zemlji

klix.ba