Cijeli internet prati ‘leteću cisternu‘ američkih snaga iznad Varšave

Svijet

U srijedu je na popularnoj internetskoj stranici Flightradar24, koja prati kretanja aviona s uključenom civilnom identifikacijom, najpraćenija letjelica bio zračni tanker američkog ratnog zrakoplovstva koji je većinu dana kružio jugoistočno od Varšave.

Riječ je o avionu tipa Boeing KC-135R Stratotanker, s brojem leta LAGR140, koji je u šest sati ujutro poletio iz NATO-ove zračne baze Ramstein pored Kaiserslauterna, sjedišta NATO-ova združene komande zračnih snaga.

Taj je Stratotanker nakon polijetanja zaputio ravno prema Poljskoj, gdje je ušao u “parkirnu šablonu” – stalno kruženje istočno i jugoistočno od Varšave, pri čemu je uglavnom prolazio oko desetak kilometara od gradskog središta, no u jednom je trenutku proširio kruženje te je nadletio istočni dio grada.

Oko podne svoje je parkirno mjesto preselio stotinjak kilometara jugozapadno, te je počeo kružiti između Wroclawa i Czestochowe, prenosi Jutarnji list.

To je avion koji služi kao leteća “benzinska stanica”, a u svojim spremnicima može pohraniti do 90 tona goriva.

Prvi su primjerci proizvedeni još 1955. da bi služili za dopunu spremnika s gorivom strateških bombardera. A već su se u Korejskom ratu iskazali kao veoma korisni i za lovačke i napadačke zrakoplove, kojima bi znatno produljili vrijeme boravka u zraku tokom vojnih operacija.

Od tada do danas prošli su brojne nadogradnje, poput jačih i savremenijih motora te sistema za upravljanje letom, zbog čega su i danas ključni u NATO-ovoj zračnoj doktrini.

Američko ratno zrakoplovstvo trenutno raspolaže s oko 156 Stratotankera u rukama aktivnih vojnih jedinica, te još 70 u rezervi i 172 u jedinicama nacionalnih gardi pojedinačnih saveznih država.

radiosarajevo.ba