RUSI GRANATIRALI REGIJE LUGANSK I DNIPRO, RAZMIJENJENI ZAROBLJENICI

Svijet

RUSI GRANATIRALI REGIJE LUGANSK I DNIPRO, RAZMIJENJENI ZAROBLJENICI

Ruske snage su jutros ispalile granate na ukrajinske regije Lugansk i Dnipro te pogodile nekoliko zgrada, pri čemu je ranjena jedna osoba te izazvan požar, rekli su dužnosnici.

Škola i stambena zgrada granatirane su u gradu Sjeverodonjecku u opkoljenom području Luganska, rekao je guverner regije Serhij Gajdai.

Srećom, nema žrtava – napisao je Gajdai na Telegramu.
U centralnom gradu Dnipru jedna osoba je ranjena kad je pogođena zgrada. Granatiranje je izazvalo požar koji je na kraju ugašen, rekao je regionalni guverner Valentin Rezničenko u objavi. Projektil je pogodio zgradu u okrugu Pavlograd u Dnipru, kazao je Rezničenko.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruski jurišni helikopteri uništili konvoj ukrajinskih oklopnih vozila i protuzračne odbrane, prenijela je u nedjelju novinska agencija Interfax.

Jurišni helikopteri KA-52 uništili su oružje i vojnu opremu ukrajinskih oružanih snaga – navodi se u saopćenju ministarstva.
Ukrajinski vojni dužnosnici nisu odmah bili dostupni za komentar. Interfax je prenio da je ministarstvo objavilo videosnimak napadačkih helikoptera KA-52 koji iznimno nisko lete, lansiraju projektile i pucaju iz topova na ciljeve na zemlji. Mjesto i vrijeme napada nisu objavljeni.

Britanska vojna obavještajna služba saopćila je da ruske oružane snage nastoje povećati broj vojnika pozivajući otpuštene iz vojne službe od 2012. budući da se gubici povećavaju od početka invazije na Ukrajinu.

Napori ruskih snaga da pojačaju svoju borbenu moć također uključuju pokušaj regrutovanja iz nepriznate regije Pridnjestrovlja u Moldaviji, objavilo je ministarstvo odbrane u redovnom biltenu na Twitteru.

Ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova potvrdila je da su Rusija i Ukrajina jučer razmijenile zarobljenike. Moskalkova je rekla da su među razmijenjenima s Rusijom četiri zaposlenika Državne korporacije za atomsku energiju Rosatom i vojnici.

Rano jutros sletjeli su na rusko tlo – napisala je Moskalkova u online objavi.

hayat.ba