Djevojčica pobijedila rijedak oblik raka krvi zahvaljujući svojoj sestri

Zanimljivosti

Djevojčica u engleskom gradu Sheffieldu pobijedila je rak krvi, odnosno ušla je u potpunu remisiju, a za to može zahvaliti svojoj još mlađoj sestri.

Obitelj djevojčice kojoj je 2020. dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija (ALL) u dobi od 6 godina nakon što je kolabirala na školskom igralištu, očajnički je tražila donorske matične stanice iz koštane srži za liječenje rijetkog oblika bolesti.

Nevjerojatno, nitko drugi do 2-godišnja sestra 6-godišnje Ruby Leaning, Mabel, bila je ta koja se savršeno slagala i mogla je donirati svoju koštanu srž kako bi Ruby održala na životu i liječila njezin rak.

Bio je to dug i težak put koji je uključivao strahove i sreću. Rubyna baka, Amanda Fawcett, govorila je o tome koliko je bilo teško.

“To je noćna mora svakog roditelja… Bila sam u sobi s njezinom mamom kad smo saznali, a ti jednostavno ništa ne možeš prihvatiti. Sve je bilo potresno”, rekla je.

Tipično, ALL se može liječiti samo kemoterapijom, ali ona vrsta koja je dijagnosticirana Ruby zahtijeva dodatno presađivanje koštane srži.

“Kad Rubyna leukemija nije dobro reagirala na kemoterapiju, primila je relativno novi lijek koji se zove blinatumomab, koji je doveo njezinu leukemiju u remisiju i omogućio nam da izvršimo transplantaciju njezine koštane srži.”

Blinatumomab, ili “blina”, kako ga od milja kraće zovu, nježniji je lijek za kemoterapiju i imunoterapiju koji je izliječio djecu od raka sa znatno manje boli i očaja od težih kemoterapija.

Sestra joj je spasila život
Blina je vrsta lijeka za ciljanu terapiju koji se naziva bispecifični T-stanički uključeni (BiTE). Primjenjuje se putem pumpe i plastične vrećice kroz cijev umetnutu u pacijentovu ruku. Torba se nosi u tankom ruksaku, a zaliha traje nekoliko dana.

Kad se ova terapija pokazala uspješnom, Rubyno medicinsko osoblje počelo je tražiti donatore.

“Nismo [nismo] očekivali da će [Mabel] biti par isprva, ali srećom jest, pa jednostavno nismo mogli vjerovati svojoj sreći,” rekla je mama za Fox News. “Bilo je nevjerojatno – bili smo tako zahvalni.”

Budući da je 2022. proglašena bez raka, obitelj kaže da Mabel, budući da je shvatila što je učinila za svoju sestru, traži da “posudi” gotovo sve Rubyno.

“Ona je sretna, normalna i zdrava desetogodišnjakinja koja voli plivanje, ples i satove klavira”, rekla je o djevojčici.novizivot.net