Sara je mama bliznakinja sa Daunovim sindromom – i inspiracija celom Balkanu

Zanimljivosti

Još više bih se posvetila, ako postoji to više od ovoga koliko sam se dala”

Sara Bero iz Podgorice je mama za koju zna ceo Balkan. Ona je žena koja je sa 20 godina, na svoj rođendan, u sedmom mesecu trudnoće rodila bliznakinje Ildu i Irmu. Tada su joj lekari saopštili da njene devojčice imaju Daunov sindrom. Sara zbog tog saznanja nije potonula, već je postala simbol nade i snage za mnoge žene u okruženju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Bero (@sarabero_88)

 

Svoj ogroman uticaj na društvenim mrežama Sara Bero koristi kako bi ukazala da sva deca – i ona sa smetnjama u razvoju – treba da imaju dostojanstveno odrastanje. Ova ponosna mama za naš portal govori šta je prvo osetila kada je shvatila da devojčice imaju Daunov sindrom, šta su njeni najveći majčinski strahovi, ali i šta joj daje snagu i vraća osmeh na lice kad naiđe težak dan.

Prvo sam osetila da se sav moj svet srušio

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Bero (@sarabero_88)

„U prvom trenutku sam osetila kao da mi se sav moj svet srušio. Ali verujte mi da je to bio trenutni osećaj jer sam već posle prvog dana i razgovora sa mojim ocem promenila ne samo mišljenje već i svest u svojoj glavi. I od toga dana do dana današnjeg, već 14 godina, borim se sa istim žarom i istom jačinom za njihov bolji život i njihovo bolje sutra.“

Niame, Sara svojim javnim porukama i projektima koje organizuje uporno ističe koliko je bitno da nema predrasuda prema osobama s teškoćama u razvoju, da jednostavno nismo svi isti, ali da svi možemo da širimo ljubav i podršku.

Ali predrasuda, nažalost, ima, posebno kad ste mama dece sa teškoćama u razvoju koja javno govori o Daunu – na Balkanu.

Prva žena u regionu koja je javno počela da priča o deci s Daunom
„Bilo je raznih predrasuda. Kao što znate, ja sam prva žena u regionu koja je javno počela da priča o tome i promenila svest u regionu pomoću uticajnosti svojih društvenih mreža i pokazala i dokazala da su osobe i deca sa poteškoćama u razvoju ista kao i svi drugi i da imaju iste potrebe, a to su potrebe za ljubavlju, razumevanjem i podrškom“, kaže Sara.

Ipak, njeni najveći strahovi zbog ćerki su bili tu i ostali.

„Najveći strahovi su mi ti šta će biti sa njima kada mene ne bude. Od prvog dana to pitanje se vrti u mojoj glavi svaki put kada zatvorim oči.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Bero (@sarabero_88)

Motivacija za sve – osmeh mojih ćerki
Sara priča i čega se sve odrekla zarad dobrobiti svoje dece, ali i šta je, s druge strane, najviše ispunjava u majčinstvu.

„Odrekla sam se svoje mladosti jer sam sa 20 godina postala samohrana mama koja je dane, a i godine provodila po raznim bolnicama širom regiona, raznim institutima. I tako smo nas tri rođendane, slave, nove godine slavile u bolničkim sobama okružene medicinskim osobljem, bolničkim aparatima, hladnim zidovima sa jednim jedinim pogledom na stvaran svet, uglavnom preko malenih bolničkih prozora. I dan-danas, posle 14 godina, jako sam srećna i motivacija za sve to su bile moje ćerkice, njihov osmeh i njihova neograničena sreća. Da mogu vreme vratiti, ništa ne bih promenila, nego bih se još više posvetila, ako postoji to više od ovoga koliko sam se dala.“

I Sara je svojim ćerkama, koje danas imaju 13 godina, gledala da pruži svu ljubav ovog sveta, da im svaki dan bude zabava i sreća.

A vremenom mnogi su preko društvenih mreža upoznali Ildu i Irmu, devojčice koje se bave manekenstvom, a imale su i ulogu u jednom muzičkom spotu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Bero (@sarabero_88)

A šta Saru pokreće i daje joj snagu u trenucima kad se desi da potone?

„Svaki put kada mi je baš teško, pogledam njih i shvatim da zbog njih moram nastaviti dalje. Najveća motivacija u mom životu su upravo one“, kaže Sara koja iz drugog braka ima i treću ćerkicu.

Kako kaže, sve tri se slažu sjajno.

„Bliznakinje su oduševljene i to je jedna neizmerna ljubav, svakodnevna ljubav koju pružaju jedna drugoj.“

Za kraj, Sara ima poruku za žene koje su u sličnoj situaciji.

„Da prihvate svoju decu onakve kakve jesu, a onda će ih i okolina prihvatiti. Da ne odustaju i da grade svoje samopouzdanje jer mi nismo ništa manje vredne od drugih majki.“

nova.rs