Tihana Maretić Klarić spasila je više od 500 pasa i mačaka: Sada želi izgraditi utočište za napuštene, ozlijeđene i bolesne životinje

Region

Udruga LePas pokrenula je kampanju kroz koju želi prikupiti 100.000 eura za izgradnju utočišta /// Osim novčane donacije, udruga prima i donacije u građevinskom materijalu ili radu //

Sve je više napuštenih pasa. Volonteri i brojne udruge preko društvenih mreža gotovo svakodnevno traže dom za male njuškice koje su njihovi neodgovorni vlasnici izbacili na ulicu ili ostavili na nekom zabačenom mjestu. Jedna od udruga koja brine o napuštenim životinjama je i gorička udruga LePas, osnovana 2020. godine.

Udrugu vodi Tihana Maretić Klarić kroz čiji dom je u posljednjih četiri godine prošlo više od 500 pasa i maca koji su svoj spas našli upravo pod njezinim krovom

Tihana sa suprugom Damirom živi u unajmljenoj kući koja je puna pasa. U vođenju udruge i radu s psima pomaže joj suprug, prijateljice, mama, tata, sestra, svi koji mogu. Radni dan joj traje 24 sata jer uz brigu o četveronožnim stvorenjima, Tihana se bavi prevođenjem i lektoriranjem.

Tihana ima veliki planove. Na obiteljskom zemljištu koje je njezina majka naslijedila od svog oca i darovala njoj, želi izgraditi utočište odnosno azil za napuštene, ozlijeđene, bolesne i neželjene pse i mace. Koliko je predana i angažirana na ovom projektu najbolje pokazuje to što je novac koji je dobila kao svadbeni dar namijenila upravo za buduće utočište.

Utočište će graditi na zemljištu površine otprilike 7000 kvadratnih metara. Da bi se ta ideja mogla ostvariti potreban je novac. Udruga LePas pokrenula je kampanju kroz koju želi prikupiti 100.000 eura za izgradnju utočišta. Kampanju je dosada podržalo više od više od 630 donatora, a prikupljeno je gotovo 20.000 eura.

Osim novca, kaže Tihana, zahvalni su i za donacije u građevinskom materijalu. Plan je prvo ograditi zemljište, tako da im se može donirati i ograda. Nakon toga slijedi kopanje temelja pa su dobri došli oni koji imaju radne strojeve i žele pomoći, a onda kreće gradnja.

Tihana redovito prati razne natječaje i već ima ideju na koje će se sve prijaviti za dobivanje potrebnih sredstava za izgradnju utočišta.

Utočište će imati poseban prostor za kujice s malim štencima
– Planiramo im osigurati predivan smještaj gdje će dobiti svu skrb, pažnju i ljubav koja im treba. Planiramo napraviti poseban, odvojen prostor gdje bismo uvijek mogli kvalitetno smjestiti kujice s tek rođenim bebama – kaže nam Tihana.

Jedna od najvažnijih stvari koju planiramo, a koja u ovom trenutku i u obliku koji smo mi zamislili ne postoji nigdje u Hrvatskoj je potpuno odvojen, opremljen i u potpunosti prilagođen hospicij za starije pse, kategoriju napuštenih pasa za koju je uvijek najteže, nekad nažalost i nemoguće, naći dobre privremene smještaje, a kamoli zauvijek domove – priča Tihana.

Cijeli projekt je razrađen, udruga je dobila potrebna odobrenja nadležnih institucija, preostaje još samo prikupiti novac i izgraditi, kako kažu, raj na zemlji.

Zagrebačka županija sufinancira mikročipiranje pasa i sterilizaciju kuja
Osim udruga i Zagrebačka županija aktivno djeluje na smanjenju broja napuštenih pasa. Naime, županija pomaže gradovima i općinama dodjelom financijskih sredstava. Posljednjih šest godina županija redovito raspisuje javni poziv kroz koji dodjeljuje sredstva kojima se financiraju veterinarske usluge označavanja pasa mikročipom te sterilizacija kuja. I ove godine za to će iz županijskog proračuna biti izdvojeno 15 tisuća eura.

Sredstva se, kažu iz županije, dodjeljuju prema broju pasa na području grada odnosno općine koji su registrirani u bazi Lyscanu. Za ovaj javni poziv obično vlada veliki interes. Primjerice, lani se od 34 općine i grada prijavilo njih 18. Županija im je dodijelila više od 13.200 eura. S tim sredstvima na području Zagrebačke županije mikročiprano je 415 pasa i sterilizirane 323 kuje.

Da bi mogli dobiti sredstva, jedinica lokalne samouprave mora imati među ostalim i pravila o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Grad Velika Gorica prošle je godine donio Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.

Odlukom je detaljno propisano kako vlasnici trebaju brinuti o svojim ljubimcima. Dužni su ih držati u skladu s njihovim potrebama, osigurati im hranu, čisti prostor koji odgovara njihovoj veličini i zaštitu od vremenskih neprilika. Psi trebaju biti označeni mikročipom i cijepljeni protiv bjesnoće. Također treba onemogućiti bijeg i kretanje pasa po javnim površinama bez nadzora.

Ako izgubite kućnog ljubimca ili vam pobjegne dužni ste u roku od tri dana od nestanka prijaviti njegov nestanak skloništu za životinje. Ako se radi o psu tada u roku od 14 dana treba prijaviti veterinarskoj organizaciji ili ambulanti veterinarske prakse koja je ovlaštena za vođenje Upisnika kućnih ljubimaca.

Svi oni koji ne paze na svoje kućne ljubimce, kako to propisuje gradska odluka, mogli bi dobiti novčanu kaznu od komunalnih redara. A novčane kazne nisu male.

I zato pazite i čuvajte svoje pse i mace te ako možete pomognite Tihani u ostvarenju njezinog životnog sna koji će usrećiti brojne napuštene životinje.

*** Tekst je dio projekta Naša županija *** gorica.info