Djevojčica (9) poginula na povratku iz škole: ‘Čula sam plakanje, nisam imala snage izaći…‘

Region

Nesreća se dogodila na mjestu gdje postoji obilježen pješački prijelaz, kao i odgovarajući prometni znak uz koji je istaknut i znak autobusne postaje

Devetogodišnja djevojčica poginula je pod kotačima kamiona tvrtke Roto Eko-trans u petak oko 12.40 u ulici Žitnjak u Zagrebu. Djevojčica je izlazila iz autobusa na povratku iz škole i vozač autobusa stajao je kako bi propustio dijete da prijeđe kolnik i u tom trenutku na djevojčicu je naletio kamion i na mjestu je usmrtio.

Nesreća se dogodila na mjestu gdje postoji obilježen pješački prijelaz, kao i odgovarajući prometni znak uz koji je istaknut i znak autobusne postaje.

Kako smo doznali, kamion uopće nije kočio kako bi se zaustavio da propusti pješake. Prizor na mjestu nesreće bio je stravičan, a nesretnom djetetu školska je torba ostala na leđima. Dijete i stanuje nedaleko od mjesta nesreće, a u šoku su bili i vozač i putnici autobusa iz kojeg je djevojčica izašla na kolnik.

Kamion koji je naletio na djevojčicu vozio je kontejner koji je na sebi imao natpis Roto trans d.o.o. Zvali smo na fiksni broj tvrtke, ali nije bilo odgovora.

– Strašno! Kad sam čula kuknjavu i majku kako jauče, nisam imala snage niti izlaziti iz kuće. Vidjela sam i vozilo Hitne pomoći, ali poslije sam čula za smrtni ishod. Strašno je to. Bilo je pitanje kad će se nešto takvo dogoditi. Tu staje i ZET-ov i školski autobus i nekoliko se puta tražilo da se postave uspornici, ali nikad nisu postavljeni – kaže nam gospođa koja živi u kući ispred koje je stradala djevojčica.

Vijest o pogibiji njihove učenice brzo se pročula i u Osnovnoj školi Žitnjak. Sve ih je potresla smrt djevojčice, koja je sada krenula u treći razred. Ova tragedija dogodila se u tjednu kada je policija posebno upozoravala vozače i sve sudionike u prometu na povećan oprez jer počinje školska godina, kao i zbog velikog broja djece u prometu. Kad se dogodila nesreća, policija je zatvorila ulicu zbog očevida, ali su se jasno vidjeli tragovi nesreće. Tijelo stradale djevojčice prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, a nad vozačem će policija provesti kriminalistlčko istraživanje kako bi se ustanovile sve okolnosti nesreće i zašto nije stao kad je vidio da se zaustavio autobus. Kako smo doznali iz OŠ Žitnjak, i ZET-ov autobus vozi djecu, pa ako još ima oznaku na prednjoj i stražnjoj strani da prevozi djecu, to bi vozačima trebao biti znak za dodatan oprez.

jutarni,hr