Preminula poznata hrvatska glumica

Zanimljivosti

Hrvatska glumica Koraljka Hrs preminula je u 82. godini.

Pozorišna, filmska i televizijska glumica umrla je prekjuče, saopštilo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, čija je Koraljka Hrs dugo bila članica ansambla Drame.

Umetnica je rođena 21. oktobra 1941. u Zemunu. Nakon završene gimnazije upisuje studije glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i još tokom studija počinje da sarađuje s najvećom nacionalnom kućom, HNK. Glumu je apsolvirala 1964, a već naredne godine primljena u stalni angažman ovog hrvatskog teatra, dok je diplomu Akademije stekla tek 1974.

Na sceni HNK Zagreb odigrala je uloge u klasičnim i savremenim komadima, a izdvajaju se role Goldonijevom „Velikom smešnom ratu“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“ Edvarda Olbija, Molijerovim „Učenim ženama“, Čehovljevom „Galebu“, Držićevom „Dundu Maroju“, Šekspirovom „Snu letnje noći“, „Majstoru i Margariti“ Bulgakova, „Romanu o Londonu“ Miloša Crnjanskog…

Osim u HNK nastupala je u Teatru &TD, Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, Dubrovačkim letnim igrama gde je s velikim uspehom igrala Ofeliju u „Hamletu“, a 1993. godine odlazi iz HNK na Akademiju dramske umjetnosti na kojoj je do penzionisanja predavala glumu.

Igrala je i na televiziji i na filmu. Iza nje su naslovi „Bravo maestro“, „U raljama života“, „Zločin u školi“, „Pet mrtvih života“, „Tražim srodnu dušu“, „Gabrijel“…

Bila je u braku s arhitektom Brankom Kinclom s kojim je dobila dva sina.

nova.rs