Đokovića i dalje ne puštaju u SAD jer se ne želi cijepiti: ‘Sve smo pokušali, ali ne prolazi’

Svijet

Nakon što su mu početkom ožujka u SAD-u odbili dati izuzeće, Đoković ga je opet podnio za nastup na Mastersu u Miamiju. Na kraju će propustiti i taj turnir

Prošla godina je za Novaka Đokovića počela kao iz noćne more. Došao je u Australiju s naumom da nastupi na prvom Grand Slam turniru u godini, no odmah po dolasku izbio je jedan od najvećih skandala u 2022. godini. Kako se odbio cijepiti, odmah su ga smjestili u pritvor na aerodromu pa potom proslijedili u hotel za imigrante gdje je proveo dva tjedna. U konačnici su ga Australci deportirali.

Ipak, promijenila se vlast, ukinute su rigorozne korona mjere pa su Novaku ukinuli zabranu i ove godine se vratio u Australiju te napravio ono što nije prošle godine, a to je osvajanje desete titule.

Mnogi su mislili da će tako biti i s turnirima u SAD-u, no Novak će drugu godinu zaredom propustiti američku turneju te Masterse 1000 u Indian Wellsu i Miamiju jer se ne želi cijepiti protiv korona virusa.

Amerikanci ne odustaju od mjera, tko god od stranaca želi na njihovo tlo, mora se cijepiti, a Đokovićevi stavovi svima su poznati. Srpski tenisač zatražio je izuzeće, ali ministarstvo domovinske sigurnosti ga je odbilo pa se povukao s Indian Wellsa. Postojala je tanka nada da će ipak nastupiti u Miamiju, opet je tražio specijalno izuzeće, s nadom da će se tamošnje vlasti predomisliti. Guverner Floride Ron DeSantis pokušao je ishoditi dozvolu kod predsjednika SAD-a Joea Bidena, no ni to nije urodilo plodom.

Srpski tenisač povukao se i s turnira u Miamiju koji počinje 21. ožujka, što je potvrdio direktor James Blake.

– Pokušali smo sve da Novaku Đokoviću bude dozvoljeno da uđe sa izuzećem, ali to se nije dogodilo. Očigledno je da smo jedan od najvećih turnira i da bismo voljeli da na njemu imamo sve najbolje igrače svijeta. Napravili smo što se moglo. Pokušavali smo razgovarati s državnim predstavnicima vladom, ali ta odluka nije bila u našim rukama – kazao je Blake.

Đoković bi mogao nastupiti na US Openu?
Đoković će tako drugu godinu zaredom propustiti Indian Wells i Miami, ali bi mogao zaigrati na US Openu u rujnu. Naime, SAD bi u svibnju mogao povući zabranu ulaska necijepljenima, a to znači da će i on konačno steći pravo ulaska na njihovo tlo.

A svi znaju koliko su mu Grand Slamovi bitni, pogotovo nakon što se s osvojenim Australian Openom izjednačio s Rafaelom Nadalom s 22 titule na vječnoj listi. Kako god, ove godine čeka nas paklena borba za titulu najvećeg.

24sata.hr