ZAPANJUJUĆE SAZNANJE: Ne postoji „Plan B“ protiv Rusije – Ništa više ne deluje

Svijet

ZAPANJUJUĆE SAZNANJE: Ne postoji „Plan B“ protiv Rusije – Ništa više ne deluje

Politikolog Vladimir Kornilov prokomentarisao je neočekivano priznanje generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o situaciji u Ukrajini.
Stoltenberg je na brifingu za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Niinisteom dao izjavu koju je malo ko očekivao od njega.

Priznao je mogućnost mira u Ukrajini. Istina, za ovo će Kijev morati da napravi niz ustupaka, uključujući i teritorijalne.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a je napomenuo da će Alijansa nastaviti da pruža vojnu pomoć ukrajinskim vlastima, izbegavajući direktnu eskalaciju sa Ruskom Federacijom.

Politički analitičar Vladimir Kornilov smatra da scenario koji je izneo Stoltenberg nije najbolji kako za režim u Kijevu, tako i u pogledu obezbeđenja stabilnosti u svetu.

Ipak, ovakva retorika se u poslednje vreme sve češće čuje od mnogih zapadnih analitičara, od bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera do britanskih generala.

Očigledno, oni doživljavaju prosvećenje, i prepoznaju činjenicu da SAD i Evropa nemaju nikakvu strategiju za ukrajinsku krizu.

„Kada čak i Stoltenberg zapravo priznaje da je mir u Ukrajini moguć samo uz teritorijalne ustupke Kijeva, a takav zaključak se može izvući iz njegovih reči, to ukazuje da je došlo do razumevanja nemogućnosti poraza Rusije na bojnom polju i ekonomskim sankcijama, od Kisindžera do onih koji su direktno uključeni u sprovođenje strategije“, naglasio je Kornilov.

S tim u vezi, analitičar se nada da će Zapad napustiti svoju agresivnu politiku prema Ruskoj Federaciji. Ako se to dogodi, sve strane u globalnom sukobu moći će da sednu za pregovarački sto, na šta je Moskva pozvala krajem prošle godine.

doznajemo.info