MLADI BRAČNI PAR ISMET I AMILA TREBAJU NAŠU POMOĆ: VESELA LEJNA MORA NA OPERACIJU

Region

Nema veće ljubavi od onog prema rođenom djetetu – potvrdit će ovo i Ismet Hodžić kroz blagi osmijeh ali obavijen tugom znajući kroz šta sve prolazi njegova ljubav

Dvadesetčetverogodišnji Ismet Hodžić i njegova dvadesetdvodoišnja supruga Amila iz Viteza mladi su bračni iz čije ljubavi je na svijet došla predivna djevojčica Lejna. Reklo bi se idealna slika jedne mlade i sretne porodice koju bi mnogi poželjeli, ali sudbina je htjela da njihov put do sreće ne bude tako lagan.

Svoj brak krunisali su u novembru 2020. godine a Lejna je postala novi član porodice u maju 2022. godine od kada kreću borbe za zdravlje bebe.

Doktori su prije nego se rodila govorili da ima više dijagnoza te da će se uvijek morati o njoj neko brinuti kao i da neće imati priliku kao drugi voditi samostalan život. Već treći dan rođenja morala je na operaciju zbog otvora na leđima gdje je koža srasla zbog čega su odmah doktori morali to zatvoriti.

U bolnici je provela 49 dana nakon rođenja.

Trudnoća je išla normalno, morala sam se čuvati da teško ne dižem. Kad sam ušla u deveti mjesec otišla sam na kontrolu i doktorica je rekla: „Ovo mi se ne sviđa“ i mi sto stali i gledali šta vam se ne sviđa? Kaže: „Beba ima proširene moždane komore“. Mi smo mislili da nije ništa opasno jer nikad nismo čuli. Kontali smo izliječit će se, nešto će se riješiti. Onda sam otišla da se porodim i snimali su ultrazvuk i sve, doktor nije odmah mogao snimiti kičmu jer je beba kontra bila okrenuta. Pitali su ima li ko u familiji da je bolestan, dajdžu sam imala rahmetli nepokretnog i njega sam spomenula a za ostalo ne znam. S njegove strane je sve uredu bilo. Gore sam otišla da se porodim taj dan je snimio bebi kičmu i da je u bebe kičma skroz kriva i kad se porodim da je pregledaju – govori majka Amila za Hayat.
OPERACIJA TRI DANA NAKON ROĐENJA

Kada je smještena u određenu prostoriju neposredno pred porođaj posjetila je pedijatrica koja je objasnila koje beba dijagnoze ima. U tom trenutku je bila izgubljena zbog cjelokupne situacija i nije znala o čemu se radi a dan kasnije je otpuštena kući dok je beba ostala u bolnici.

Zvanične dijagnoze koje Lejna ima su spinobifida, hidrocefalus, Arnold chiari 2 i meningocela.

Postavljali su joj cjevčicu u glavu, kad su joj to završili i oporavila se primala je antibiotike. Nakon 49. dana izašla je iz bolnice i sve je super bilo. Onda je imala temperaturu prvi dan kurbanskog bajrama i otišli da uradimo nalaze. Tu je ustanovljeno da je CRP 316 bio, imala je upalu mokraćnih kanala, jedan bubreg je uvećan jer ia cista na njemu i prošireni su kanali skroz. To se liječilo 11 dana, poslije toga se ta cjevčica upalila pa su je morali vaditi, imala meningitis (upala mozga), morali su to vaditi pa su stavili vanjsku drenažu – to je cjevčica koja ide iz glave u jednu bočicu, samo sam je mogla kod kreveta tu uzet, spustit do vrata nisam mogla donijeti je 20 i više dana. Jedva sam čekala da joj to izvade da je malo pronosam po bolnici. Tu smo bili mjesec dana i kada su izvadili stavili su dva šava oko te drenaže – prepričava majka

Ismet se prisjeća prvog odlaska u Tursku u 10. mjesecu prošle godine gdje je Lejna podrvrgnuta dvije operacije.

Izvađen joj je mali dio mozga koji nije imao nikakvu funkciju i koji joj je samo pravio probleme i nije joj mogao kisik dolaziti do mozga. Doktor prije operacija nam je predložio da joj zamijene novu valvulu i mi smo se složili, to nije ni neka razlika oko cijena i složili smo se da se odmah urade dvije i sad je to hvala bogu dobro. Glava se ne širi , kako joj ovdje propadnuto a prije jje bilo nabubreno. Išli smo na kontrolu nakon dva mjeseca i doktor je uradio CT i rekao da po njemu sljedeći korak bi trebao biti zatezanje donjeg dijela kičme i ispravljanje odnosno popravljanje jednog diska koji je kriv. Opet dvije operacije u jednom zahvatu – pojašnjava Ismet.

PROĆI ĆE SVE U NAJBOLJE REDU AKO BOG DA’

Obje operacije koštaju 25.000 eura i trebalo bi da se urade što je prije moguće, no otac pojšanjava da to nisu jedini troškovi koji ih očekuju. Ismet trenutno radi u jednom tržnom centru a imaju i invalidninu koju primaju za djevojčicu, trenutno žive u kući njegove nane.

Imamo od prve akcije smo skupili, prije odlaska u Tursku, skupljeno je oko 100.000 KM, sad imamo na računu oko 23.000 eura, fali nam za to do operacije jer to je samo cijena operacije. Fali nam 2.000 – 3.000 eura za operaciju, avionske karte, putni troškovi i sve što sljeduje i nakon dva mjeseca opet kontrola. Treba uvijek i nedaj bože da se tamo desi. Kao što je bilo prošli put, desilo se da je izgubila kisik i da su joj se oči počele … stvarno što kaže supruga: „Gledala sam kako moje dijete umire“. Usne su joj plave bile, digla se cijela bolnica, upalio se alarm i morala je ležati na intenzivnoj pet dana – 4.400 eura. Ne pita niko tad, ali sreća pa smo imali više novca. Ovo sve je predviđeno operacija 10 dana za tih 25.000 eura ali nije predviđeno nista za ne daj bože da se desi naknadno – govori Ismet.

Iako otac, na kojeg se gleda kao jači spol, sa knedlom u grlu prikupljajući snagu za optimizam govori: „Proći će sve u najboljem redu ako Bog da“…

hayat.ba