Onaj ko nema šta dobro reći o sebi govori loše o drugima: 15 savjeta čuvenog psihologa Litvaka

Zanimljivosti

Postoje ljudi koji ostave veliki trag na ovoj planeti, čak i kada prođu vijekovi i dalje će se pamtiti. Jedan od njih je ruski psiholog Mihail Litvak koji je bio poznat širom planete.

Mihail Litvak dugo je radio sa pacijentima koji pate od različitih neuroza. Medicinski je liječio depresiju i poremećaje, ali rezultati njegovog rada nisu ga impresionirali. Uputio se u nove metode, koje su se razvile i počele primjenjivati u praksi. Autogeni trening i hipnoza su postigli zapanjujuće rezultate.

Bitku za život izgubio je 10. septembra 2020-te godine. U znak sjećanja na njega donosimo 20 njegovih izreka koje vam mogu pomoći da poradite na sebi. “Ako osoba ne može reći ništa dobro o sebi, počinje govoriti loše o drugima. Ako dobro mislite o sebi, zašto želite da neko drugi misli dobro o vama.

Radite šta želite i ne tražite dozvolu. Bolje je komunicirati s dobrom knjigom nego s praznom osobom. Sposobnost voljenja i dobro podnošenje usamljenosti su pokazatelji duhovne zrelosti. Ne znam put do uspjeha. Ali znam da je put do neuspjeha želja da udovoljite svima.

Ne postoji muška ili ženska logika, postoji sposobnost ili nesposobnost kompetentnog razmišljanja. Da li želite upoznati svog glavnog neprijatelja? Pogledajte se u ogledalo. Obračunajte se s njim. Ugodno je komunicirati s prijateljima, ali korisno je i komunicirati s neprijateljima.

Podijelite radost s prijateljima i neprijateljima. Prijatelj će se obradovati, neprijatelj će se uznemiriti tako ćete znati ko vam je ko. Ne jurite za srećom, već pronađite mjesto gdje se ona nalazi. I sreća će vas pronaći. Mogu vam reći jedno mjesto na kojem se nalazi – u vama.

Ako nekome želite nešto dokazati, to znači da živite zbog onoga kome želite to dokazati. Ako živite za sebe, onda ne treba nekome ništa dokazivati. Dobro je kad osoba o sebi može reći sljedeće: “Radim sve što mogu da ispunim svoje snove.”

pult24.info