ZAŠTO JE DIM TOLIKO OPASAN?

Zdravlje

Ako čujete riječ aerosol, možda ćete pomisliti na dezodorans, ali aerosol je zapravo mnogo više od toga.

Aerosol je naučni, krovni izraz za čvrste i tečne čestice suspendovane u gasu – kao što je oblak. Dim je zapravo vrsta aerosola koji se stvara tokom sagorijevanja. Bilo da je riječ o sagorijevanju goriva, drva za ogrijev ili cigarete, svako sagorijevanje je loše zbog brojnih štetnih materija koje se tim procesom oslobađaju. I dok je dim aerosol, nisu svi aerosoli dim.

Dim je proizvod sagorijevanja

Dim je specifična vrsta aerosola koji sa sobom nosi nusproizvode sagorijevanja. To je složena mješavina čvrstih čestica na bazi ugljika i tečnih čestica, uključujući mnoge štetne i potencijalno štetne materije. Zbog toga je pušenje toliko štetno. Dim iz zapaljene cigarete sadrži više od šest hiljada različitih materija, od kojih je više od 100 klasifikovano kao uzrok ili potencijalni uzrok bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Bez sumnje, najbolji izbor za ljude koji puše je da prestanu. Međutim, odrasli pušači koji iz različitih razloga trenutno nisu spremni da se odreknu nikotina i duhana u potpunosti i dalje mogu da se oslobode duhanskog dima prelaskom na naučno zasnovane bezdimne alternative kao što su e-cigarete ili uređaji koji zagrijavaju duhan.

Sa strane gledano, upotreba proizvoda kao što su e-cigarete ili uređaji koji zagrijavaju duhan nekome može izgledati slično upotrebi cigareta, a postoje i neke sličnosti. Poput cigareta i ovi uređaji prilikom korištenja oslobađaju aerosol koji sadrži arome i nikotin, ali je ogromna razlika u njihovom sadržaju.

Budući da ništa ne sagorijevaju, bezdimni proizvodi stvaraju aerosole koji sadrže znatno manje nivoe štetnih materija u odnosu na dim cigarete. To znači da, iako nisu bez rizika i oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost, bezdimne alternative mogu biti mnogo bolji izbor za odrasle pušače od nastavka pušenja.

hayat.ba