TIKTOK UHVAĆEN DA PRATI KORISNIKE

Svijet

Još 2020. godine otkriveno je da je TikTok pristupao korisničkim skladištima podataka. Sad je otkriveno da TikTok ponovno njuška po podacima svojih korisnika.

Prema stručnjaku za online sigurnost Felixu Krautzu, kad god korisnici otvore link u TikTok-u, aplikaciji je dopušteno da prati sve što korisnik radi na toj eksternoj web stranici. To uključuje sve što se upisuje, kao i sve što klikne te linkove.

To je bio aktivan izbor kompanije. Ovo je netrivijalan inženjerski zadatak. Ovo se ne događa greškom ili nasumično”, rekao je Krauz za Forbes, a prenosi B92.
Međutim, zvaničnik TikToka je rekao za Forbes da kod nije zlonamjeran, već se umjesto toga koristi za “otklanjanje grešaka, rješavanje problema i praćenje performansi”.

Dodatno, TikTok je tvrdio da je JavaScript kod, o kojem se radi, dio softverskog paketa treće strane, ali nije otkrio ko ga je napravio.

Krautz nije mogao da kaže da li TikTok prikuplja podatke od korisnika ili ne, samo da to može da učini.

Kako bi se izbjeglo praćenje, Krautz predlaže otvaranje linkova koje se dijele u TikToku, i gotovo svakoj drugoj usluzi s pregledačem unutar aplikacije, pomoću Safari web pregledača (Appleov web pregledač).

hayat.ba