Erdoganova poruka Zapadu: Ne prihvatamo fašističke prakse protiv Rusa

Svijet

Erdoganova poruka Zapadu: Ne prihvatamo fašističke prakse protiv Rusa

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na vještice protiv ruskog naroda, umjetnosti, učenjaka ili umjetnika.

“Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na vještice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umjetnika“, rekao je Erdogan u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye.

Podsjetivši na to da je njemačka Minhenska filharmonija otpustila ruskog dirigenta zbog njegove podrške predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, Erdogan je rekao da takve “fašističke prakse” bacaju sjenu na ukrajinsku legitimnu borbu u pružanju otpora ruskim trupama tako što podstiču klimu mržnje i ljutnje i siju nova neprijateljstva.

Turski predsjednik je također kritizirao međunarodne organizacije zbog nedostatnog poduzimanju akcija oko ratnih zona, posebno Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Erdogan već duži period kritikuje UN zbog njegove neefikasnosti u suočavanju s globalnim problemima i zalaže se za reformu te organizacije uz inkluzivnije Vijeće sigurnosti.

O izbjeglicama koje bježe od rata u Ukrajini, usred izvještaja da su neke afričke i azijske izbjeglice zadržane, Erdogan je izjavio da način razmišljanja koji diskriminira potlačene na osnovu njihove vjere, nacionalnog porijekla ili boje kože nema nikakve veze s čovječanstvom ili civilizacijom.

“Turska nikada nije etiketirala one koji bježe od rata i progona prema njihovom jeziku, vjeri ili boji kože“, naglasio je Erdogan.

Turska zbrinjava više od četiri miliona izbjeglica, od kojih većina dolazi iz ratom razorene Sirije, više nego bilo koja država na svijetu.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske trebali bi održati sastanak ove sedmice u ljetovalištu Antaliji, a Erdogan je istakao da Ankara ulaže velike diplomatske napore da okonča rat u Ukrajini.

Rekao je da se nada da će sastanak, koji će biti održan uoči trodnevnog Doplomatskog foruma u Antaliji, otvoriti vrata za trajni prekid vatre u Ukrajini.

Erdogan je u obraćanju parlamentarnim zastupnicima iz AK Partije također govorio i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Turskoj i mjerama koje država poduzima za što brži ekonomski oporavak nakon pandemije COVID-19.

“Turska će brzo prevazići i probleme s kojima se trenutno suočava kao što je to činila i do sada“, poručio je Erdogan.

Također, kazao je da je Turska još jednom dokazala otpornost na šokove svojom proizvodnom snagom i politikom zapošljavanja.

n1