Tata je bio „prezauzet“ s mobitelom da bi pogledao svog sina – 2 minute kasnije je shvatio svoju grešku

Svijet

Tehnologija nam je dala nevjerojatne mogućnosti komunikacije koje su prije svega nekoliko desetljeća bile znanstvena fantastika. Tehnologija, a pogotovo telefoni, povezala nas je i razdvojila više nego ikada.

Koliko ste pute vidjeli neki par na večeri koji tipka na mobitelu dok čeka, umjesto da razgovara?

Isto se događa i s roditeljima i djecom. Koliko prilika za igru s djecom roditelji propuste zbog čitanja vijesti i statusa na društvenim mrežama?

Jedan je bloger podijelio svoje iskustvo i lekciju tako što je roditeljima postavio izazov da ne dopuštaju da im mobiteli utječu na brigu o djeci.

„Ne dopustite da zbog telefona budete loši roditelji.

Sa svojim sam sinovima bio sam u kući i na Facebooku sam pokušavao ostati u kontaktu s vanjskim svijetom.

Pred mene je došao sin Know. Nisam ga isprva ni primijetio ali bilo mi je jasno da želi privući moju pažnju. Pokušao mi je pokazati jedan svoj autić. Nisam ni dignuo pogled s mobitela, ali sam mu rekao „vau mališa, baš je dobar“. On je nastavio stajati kraj mene. Rekao je „bok“. Ja sam mu odgovorio „bok“ par puta ali on nije htio prestati. Uzeo je drugu igračku i pokušao mi privući pozornost.

Bio sam “prezaposlen” da ga pogledam
Eventualno sam digao pogled i rekao „Mališa, tata je zaposlen. Odi se igrati s bratom“. On je izašao iz sobe i otišao se tiho igrati u drugu sobu sa bratom. Nastavio sam čitati fejs. On se vratio i ista se stvar dogodila.

Zbog posla ga nisam vidio dva dana. Njemu je bilo dosadno i nedostajao sam mu, i samo je htio moju pažnju. Ali ja sam bio „prezaposlen“ da ga pogledam. I otjerao sam ga od sebe.

Brzo sam to shvatio i ostavio sam mobitel. Osjećao sam se užasno. Ponašao sam se kao otac kakav nisam htio biti. Bilo mi je dosta, pa sam otišao u sobu i s njim se igrao. Lice mu se ozarilo, rekao je „super“ i očistio pod da sjednem kraj njega. Igrali smo se cijeli dan a mobitel je ostao u ladici.

To je bilo prije mjesec dana. Dao sam si pauzu koja mi je trebala, i to je bio moj najbolji mjesec sa svojim sinovima.

Ne mogu objavljivati svakoga dana, nekada me danima nema na mobitelu. Ali ne smeta mi.

Klince nije nimalo briga za svijet. Stalo im je samo da budete uz njih. Moramo spremiti svoje mobitele u ladicu kada provodimo vrijeme sa svojom djecom.“

novizivot.net