Na šahovskom turniru robot uhvatio dječaka (7) za prst i slomio ga: ‘Ovo je prvi slučaj’

Svijet

Postoje određeni sigurnosni protokoli koje je dječak, izgleda, prekršio. Kad je robot napravio potez, dječak nije shvatio da mora malo pričekati, kazao je zamjenik Ruske šahovske federacije

Šah je igra koja kod ljudi zahtjeva strateško razmišljanje i strpljenje, dok, čini se kod robota izaziva neobjašnjive agresivne reakcije. Pomalo bizaran primjer dolazi iz Rusije gdje je robot koji igra šah uhvatio i slomio prst sedmogodišnjem protivniku.

Naime, prilikom šahovskog Turnira u Moskvi, robot koji je napravljen da igra šah je, navodno zbog prebrzog poteza sedmogodišnjaka, pritisnuo dječaka za prst i slomio ga, piše The Guardian.

Tamošnji mediji također tvde da se to dogodilo zbog brzog dječakovog poteza.

– Robot je slomio djetetov prst, ovo je jako loše – rekao je predsjednik moskovske šahovske federacije Sergej Lazarev pa dodao je da je robot prije toga odigrao brojne partije bez incidenta.

Zamjenik predsjednika Ruske šahovske federacije Sergej Smagin, rekao je da se robot odmaknuo nakon što je dječaku uzeo jednu figuru.

– Umjesto da čeka da stroj završi svoj potez, dječak je brzim potezom pokušao odgovoriti – rekao je Smagin pa dodao.

– Postoje određeni sigurnosni protokoli koje je dječak, izgleda, prekršio. Kad je robot napravio potez, dječak nije shvatio da mora malo pričekati. Ovo je ekstremno rijedak slučaj, prvi takav koliko znam – dodao je.

24sata