„In corpore sano“: Tekst najčudnije srpske Pjesme za Evroviziju 2022.

Svijet

„In corpore sano“: Tekst najčudnije srpske Pjesme za Evroviziju 2022.

Ususret finalnoj večeri “Pesme za Evroviziju ’22” svi pričaju o nastupu Sare Jo, ispadima Ace Lukasa, ali posebno o neobičnoj pjesmi o zdravlju pjevačice Ane Đurić Konstrakte. Jeste li pohvatali reči?

Sam naslov pjesme uzet je iz „…Mens sana in corpore sano“, čuvene latinske izreke koju svi često citiramo kao: „U zdravom tijelu zdrav duh“.

Međutim, mada ovih dana svi pjevuše refren „Umjetnica mora biti zdrava, biti zdrava…“, pjesma „In Corpore Sano“ kroz okvir odnosa prema zdravlju provlači i druge aktuelne teme.

“Ne mogu da obuhvatim sve, ali izdvajam odnos prema zdravlju koji ide od „mora“ do „može“. S jedne strane živimo u atmosferi (straha) u kojoj je zdravlje postavljeno kao vrhunska vrednost iza koje stoji jedna enormna potrošnja. O zdravlju se priča kao o nečemu što je u potpunosti u našoj kontroli, samo ako uradimo ovo, kupimo ono, zapratimo najnoviji trend, poslušamo ono… Mora se biti zdrav. To je presija koja nas ostavlja u strahu. S druge strane, moguće je ostvariti jedan zdravorazumski odnos u kome je zdravlje donekle u našim rukama u kome se, shodno tome, bolest i konačno smrt, prihvataju sa manje straha. A sistemska podrška je tanka, nažalost, kako u zdravstvu tako i u edukaciji na tu temu. Zdravstvo je sve više nedostupno i skupo… I tako dalje”, objasnila je Konstrakta u intervjuu za Nova.rs.

nova.rs