Rusija tvrdi da je nova turska ofenziva u Siriji “nerazuma”

Svijet

Rusija tvrdi da je nova turska ofenziva u Siriji “nerazuma”

Rusija smatra da je turska vojna operacija u Siriji nerazumna jer bi mogla destabilizirati situaciju, izjavio je danas ruski izaslanik za Siriju Aleksander Lavrentijev, a prenosi agencija RIA.

Lavrentijev je rekao da Moskva više ne smatra Ženevu prikladnim mjestom za razgovore o Siriji. Ruski izaslanik je danas u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, gdje je razgovarao s Turskom, Iranom te sirijskom vladom i pobunjenicima. Turska je rekla da mora djelovati u Siriji jer su Washington i Moskva prekršili obećanja da će potisnuti pretežno kurdsku skupinu YPG na 30 kilometara od granice s Turskom i tvrde iz Ankare da su se napadi iz područja pod kontrolom YPG-a povećali. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je prije dva tjedna da će Turska pokrenuti vojnu operaciju u Siriji kako bi potisnula YPG na 30 km od granice i kako bi stvorili sigurnu zonu duž granice. Turska je pokrenula napade u regijama Tal Rifaat i Manbij.

Rusija, koja je tijekom vikenda upozorila na vojnu eskalaciju u sjevernoj Siriji, šalje ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na razgovore u Ankaru kasnije danas. Dvije zemlje imaju bliske veze i Ankara je nastojala posredovati u razgovorima o ratu u Ukrajini. Ipak, podrška suprotstavljenim stranama u Siriji mogla bi testirati odnose predsjednika Putina s Turskom, jedinom članicom NATO-a koja nije uvela sankcije Moskvi nakon napada na Ukrajinu. Bez barem prešutnog odobrenja Rusije, moćnog saveznika predsjednika Bašara al Assada u sukobu u Siriji, turska ofenziva suočila bi se s dodatnim rizikom od žrtava. Rusija i Turska su donekle komunicirale o napadima u Siriji kako ne bi došlo do izravnog okršaja, ali nekoliko puta su bile blizu takvog “kontakta” u Siriji.

Još uvijek nema znakova značajnijeg jačanja turske vojske u pograničnoj regiji, ali su izvješća o razmjeni raketnih i topničkih napada su sve češći u posljednja dva tjedna. YPG su ključni dio Sirijskih demokratskih snaga koje podržava SAD. YPG kontroliraju velike dijelove sjeverne Sirije i Washington ih smatra važnim saveznikom protiv ISIS-a. S druge strane, Ankara YPG smatra terorističkom skupinom i produžetkom militantne Kurdistanske radničke stranke.

geopolitika.news