Zelenski: Turska zabranila ulaz u Crno more ruskim brodovima, Turci negiraju

Svijet

Zelenski: Turska zabranila ulaz u Crno more ruskim brodovima, Turci negiraju

Predsjednici Ukrajine i Turske Volodimir Zelenski i Recep Tayyip Erdogan razgovarali su danas telefonskim putem. Zelenski je objavio kako je Turska zabranila ulaz u Crno more ruskim ratnim brodovima. No, odmah nakon njegove izjave stigao je demantij. Šef turskog ureda za Bliski Istok naveo je kako takva odluka još nije donesena.

“Zahvaljujem se svom prijatelju predsjedniku Turske Erdoganu i ljudima Turske na njihovoj snažnoj podršci. Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova kroz Crno more i značajna vojna i humanitarna podrška Ukrajini danas su iznimno važni. Narod Ukrajine to nikada neće zaboraviti”, naveo je Zelenski.

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i Zelenski razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu i najnovijim zbivanjima na tom planu. Ragib Soylu naveo je kako pretpostavlja da je Zelenski ovim tvitom uputio zahtjev da Turska to učini, ali i naveo kako takva odluka još nije donesena.

Erdogan je tokom razgovora izrazio saučešće građane Ukrajine koji su izgubili živote u ruskom napadu te poželio brz oporavak ranjenima.

Erdogan je poručio kako se trude da se primirje proglasi što je prije moguće kako Ukrajina ne bi trpjela daljnju štetu i kako bi se spriječio daljni gubitak života.

n1