Poljaci bojkotiraju kvalifikacije za SP: ‘Nećemo igrati s Rusijom

Svijet

Poljaci bojkotiraju kvalifikacije za SP: ‘Nećemo igrati s Rusijom

Ne mogu zamisliti igrati protiv ruske reprezentacije u situaciji u kojoj se oružani sukob odvija u Ukrajini. Ruski nogometaši i navijači nisu krivi, ali ne možemo se pretvarati kao da se ništa ne događa, kaže Lewa

Predsjednik Poljskog nogometnog saveza Cezary Kulesza izjavio je kako poljska nogometna reprezentacija neće u ožujku igrati utakmicu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Moskvi protiv Rusije.

U četvrtak, a povodom ruske invazije na Ukrajinu, prvi su javno istupili čelni ljudi švedskog nogometnog saveza koji su izjavili kako je odlazak u Moskvu i igranje utakmice protiv Rusije “u ovom trenutku nezamislivo”.

Švedska će, pak, igrati protiv Češke u Stockholmu, a pobjednik tog dvoboja bi igrao protiv boljeg iz susreta Rusije i Poljske. U slučaju pobjede Rusije onda bi opet Moskva bila domaćin ili Švedskoj ili Češkoj.

A ubrzo su se javili i Poljaci. Odlučni su u namjeri i žestoko su javno istupili protiv Rusije i svega što je učinila i čini Ukrajini.

– Poljska reprezentacija neće putovati u Moskvu i neće igrati protiv Rusije povodom svega što se dogodilo posljednjih dana, odnosno zbog invazije koju je ta zemlja usmjerila prema Ukrajini – rekao je čelni čovjek Poljskog nogometnog saveza.

Utakmica bi se trebala odigrati 24. ožujka u Moskvi, a pobjednici dva susreta će se ogledati pet dana kasnije.

– To je jedina ispravna odluka u ovom trenutku. Razgovarat ćemo s čelnicima švedskog i češkog saveza te ćemo iznijeti zajedničke planove Međunarodnoj nogometnoj organizaciji – dodao je Kulesza.

Europska nogometna organizacija oduzela je, pak, Rusiji, odnosno Sankt Peterburgu, domaćinstvo finalne utakmice Lige prvaka ove sezone, a sada se očekuju i potezi Fife.

Na sve se javio i kapetan poljske nogometne reprezentacije i zvijezda Bayerna Robert Lewandowski.

Ispravna odluka – napisao je Lewa na Twitteru pa dodao:

– Ne mogu zamisliti igrati utakmicu protiv ruske reprezentacije u situaciji u kojoj se oružani sukob odvija u Ukrajini. Ruski nogometaši i navijači nisu krivi, ali ne možemo se pretvarati kao da se ništa ne događa.

24sata